Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Azorské ostrovy - ráj uprostřed Atlantiku

Azorské ostrovy - ráj uprostřed Atlantiku
Krásy Atlantiku | zdroj: ThinkStock

Azorským ostrovům dali současný ráz až Portugalci, kteří na ně připluli v roce 1432 a celé území pak nejen kolonizovali, ale také obydleli svými krajany, takže jsou dodnes jejím autonomním regionem.

Kvůli výhodné poloze v Atlantiku, na půli cesty mezi Evropou a Amerikou, byly právě Azorské ostrovy mnohými badateli považovány za zbytky civilizace bájné Atlantidy. A i když se tato teorie zatím nepotvrdila, tato krásná, místy až pohádková krajina, přinese každému, kdo ji navštíví, nevšední zážitky.

Vaření v zemi

Jeden výjimečný je i z oblasti gastronomie. Místní specialita, Cozido de Furnas (směs několika druhů masa, klobás a zeleniny) se totiž připravuje tak, že všechny potřebné ingredience jsou uloženy do obrovského hrnce, a následně i s ním zakopány tak metr do země v sopečné oblasti.

 „Vaření“ pak obstará místo kuchaře rozpálená vulkanická půda. Příprava tohoto hodně neobvyklého pokrmu je ovšem časově náročná, proto se doporučuje objednat jej den předem. Není ovšem drahý, jedna porce, z níž se bez problémů nají i tři lidé, stojí v přepočtu na naši měnu tak 250 korun.

Divoká příroda

Pro ukojení docela jiných potřeb, estetických i tělesných, se pak doporučuje krátká či delší túra. Na mnoha místech stále „potkáte“ divokou přírodu, zásahy lidských rukou do krajiny jsou opravdu minimální.

Díky bujné exotické vegetaci a spoustě květin, rostlin, stromů a keřů, si člověk může připadat trochu jako v ráji - nebo ve starém dobrodružném románu, k čemuž přispívá i fascinující scenérie sopečných údolí s nesčetnými krátery.

Vesnické kouzlo

 Své kouzlo mají hlavně malá přímořská městečka či vesničky. V některých lze obdivovat barokní kostelíky a další historické stavby, obvykle v typicky koloniální stylu. Na většině z nich je kombinace černé a bílé barvy, ty patří k symbolům Azorských ostrovů.

Z větších měst se dá jmenovat Ponta Delgada, Vila Franca do Campo, Povoação či Nordoeste a mnoho jiných. Jinak se toto souostroví skládá se z devíti ostrovů, a každý nabízí turistům něco trochu jiného.

Stále teplo

Dominantou Azorských ostrovů je vrchol Ponta do Pico, který je dokonce nejvyšší horou Portugalska vůbec, měří 2351 metrů. Na jeho úpatí roste zejména vinná réva, celá okolní krajina je zařazena na seznam UNSECO. Je tady i muzeum velrybářství, což je další rarita. 

Pro turisty asi nejvíc přitažlivé je celoročně velmi vlídné počasí, kdy se teplota vzduchu pohybuje od 16 do 22 ° navíc i voda na koupání je díky působení Golfského proudu příjemná. 

Autor: JAN

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma