Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Bangkok - jaký vlastně je?

Bangkok - jaký vlastně je?
Bangkok | zdroj: ThinkStock

Poznejte město, ve kterém neustále proudí život. Město, které nechodí spát a kde naleznete naprosto vše, na co jste schopni pomyslet.

Výborná jídla, usměvavý a skromní lidé, levné oblečení, tradiční masáže, šílení řidiči a špinavé ulice. To vše je Bangkok!

Hustá dopravní síť.
Hustá dopravní síť.

Do Thajska nepotřebujete mít vízum, cestujete-li sem z mezinárodního letiště na domu kratší než 30 dnů. Pouze musíte při příletu projít pasovou kontrolou pro cizince, kde vám zkontrolují pasy a předáte vyplněný příletový a odletový formulář (rozdávají v letadle). Úředníci vše následně potvrdí razítkem, dodají maximální datum, kdy musíte zemi opustit a tradá – Thajsko vás vítá!

Jak si najít levné taxi z letiště?

V každém průvodci naleznete tipy na různé spoje, jak se z letiště dostat do centra města. I my jsme studovali různé blogy a následně si i sami vyzkoušeli, že nejlepší je hledat levné taxi ve 4. patře– tedy na místě, kam lidé na letiště přijíždějí. Taxi tak nemusí sjet níže do pater a nečekat ve frontě na přicházející turisty, proto vám může nabídnout lepší cenu.  My byli 3, a tak jsme našemu budoucímu taxikáři nabídli částku 300 B (v přepočtu cca 170 Kč) s tím, že nás dopraví přímo naKhao San Road. Taxikář po chvilce váhání částku odsouhlasil a my tak mohli vyjet. Zde vás chci upozornit, že je ještě třeba s taxikářem domluvit, že částka za převoz již zahrnuje i mýtné! Náš taxikář samozřejmě s tímto nepočítal, a tak jsme následně museli doplácet ještě 70 B. Chtěli jsme se s ním v autě začít přít, ale když začal na dálnici přibrzďovat, raději jsme to vzdali – vždyť i tak, je to na naše poměrně směšná částka – ovšem pro příště, dobré vědět!

Pohled na Bangkok z nejvyššího místního hotelu.
Pohled na Bangkok z nejvyššího místního hotelu.

Ubytování

Ubytování jsme dopředu zajištěné neměli, a to i v lednu, kdy je zde celkem dost plno. Následně se nám to potvrdilo v prvním hotelu, kde nás museli odmítnout, ale ve druhém, hotel Green House, nám nabídli triple pokoj s větrákem a společnou koupelnou + Wc za celkem 565 B/noc – bereme! Chcete-li mít jistotu, rezervace přes internet zde samozřejmě funguje. Ovšem není problém, hledat si ubytování, až konkrétně na místě. Jen to chce třeba chvilku hledat.

Doprava

Po Bangkoku je hned několik možností přepravy. Samozřejmostí je taxi, které je pohodlné, ale zase dražší. Tradičním místní dopravou, a to nejen pro turisty, je vozítko Tuk Tuk (malé vozítko o třech kolech). V taxi nebo Tuk Tuk prostředcích je dobré a vhodné smlouvat.

Smlouvání s %22Tuktukářem%22.
Smlouvání s "Tuktukářem".

Místní autobusy jsou také poměrně spolehlivým a levným dopravním vozidlem, ovšem je předem dobré vědět, do jaké oblasti chcete jet. Je zde opravdu mnoho linek a druhů autobusů, tak ať se vám nestane, že vás zaveze na zcela opačnou stranu, než jste původně potřebovali. Co mohu doporučit, z pohledu přehlednosti a dobré ceny, je místní metro a nadzemní dráha Sky Train. Poslední možnou místní a levnou dopravou je vodní doprava. Je to levné a opravdu neskutečně rychlé! Sami jsme se museli smát, jak rychle nás všechny nahnali na loď, která okamžitě zas vyrážela dál. Není zde čas, ztrácet čas! Plusem je i pěkný pohled z vody na břeh. Určitě stojí za to projet si celý kanál pouze na lodi. V Bangkoku je celkem 5 spojů, které jezdí a zastavují na různých zastávkách. Lodě se liší časovým intervalem a cenou. Po chvilce bádání, jsme i my porozuměli jejich systému a nechali jsme se svést - lístek na osobu nás vyšel 15 B.

Rychlá a levná - vodní doprava.
Rychlá a levná - vodní doprava.

Možnost zapůjčení motocyklu nebo kola v Bangkoku naprosto vylučuji, resp. pokud máte rádi pořádnou dávku adrenalinu, tak směle do toho! Ale pro vlastní bezpečnost, se do tohoto kousku v Bangkoku raději nepouštějte – jde tu o zdraví. Jednou nám sám místní taxikář vyprávěl, jak se přes rok snažil s dopravou v Bangkoku sžít a měl i chvilky, kdy uvažoval o změně povolání.

Normální den, opět dopravní zácpa.
Normální den, opět dopravní zácpa.

Absolutně jiný svět

Pro nás, zvyklý na úplně jiný svět a mentalitu, byl na první pohled Bangkok chaotický, špinavý, ale s neobvykle výbornou kuchyní a usměvavými lidmi. Výborné a hlavně čerstvé nápoje z ovoce, které znáte nebo naopak jste je v životě ještě neviděli, široká nabídka výborných sladkých a slaných palačinek, výborné maso na špejlích, pavouci/cvrčci obalené v čokoládě nebo jen osmažené v oleji, několik druhů nudlí s ještě větším počtem stylů přípravy masa, a to vše – za tak směšně a pro nás přijatelné ceny!

Smlouvání v Bangkoku

Je krásné se jen tak procházet a ztrácet se v místních uličkách, posedávat v hospůdkách. Zkrátka jen tak vnímat zdejší atmosféru. Půjdete-li jen tak bezcílně na procházku, tak věřte, že všude kolem vás budou místní trhovci se širokou škálou opravdu levného zboží. V Thajsku je zvykem smlouvání, a tak se toho nebojte ani vy a zkuste si vysmlouvat levnější částku. Pokud jste šikovní, zboží si můžete odnést levnější až o 50 %. Thajci berou smlouvání jako hru, tak se toho nebojte a běžte do toho. Sami jsme si dokázali vysmlouvat dřevěnou žabku za původně nabízených 220 B na pouhých 40 B! A to jenom proto, že jsme na paní udělali dojem a bavilo jí, se s námi bavit.

Od starých chrámů po novodobé obchodní domy

V Bangkoku vás k návštěvě vybízí staré chrámy, ve kterých na vás dýchne neuvěřitelná atmosféra, ale také novodobé pamětihodnosti, výškové budovy a krásně upravené parky. Téměř na každém místě je znatelné, že hlavní náboženství, je zde buddhismus – kde je menší/větší prostor, tak jsou k vidění všelijaké sošky Buddhy nebo oltářky.

Vyobrazení Buddhy najdete teměř všude.
Vyobrazení Buddhy najdete teměř všude.

Zároveň ve městě můžete vstoupit např. i do Čínské čtvrti, která má svou vlastní osobitou atmosféru, tak i kuchyni – opět znamenitá! I když člověk kolikrát ani pořádně neví, co vlastně ochutnává. Všimla jsem si, že místní trhovci používají dětské plastové hračky jako takovou pomůcku, pokud nejsou schopni se anglicky domluvit. Když jsem se jednou paní ptala, co že jsou ty voňavé kuličky v hrnci, paní vzala do ruky pískající malé plastové prasátko a zachrochtala. Jak je vidět, nemusíte ovládat cizí jazyk a i přesto se domluvíte!

AUTOR: Markéta Pokorná

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma