Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Bratislava aneb článek nejen pro milovníky slovenského jazyka

Bratislava aneb článek nejen pro milovníky slovenského jazyka
Bratislavský hrad | zdroj: ThinkStock

Kdo by neznal Bratislavu - hlavní město našich slovenských sousedů. Pokud plánujete výlet do nějakého většího města, pak by právě Bratislava mohla být tou správnou volbou!

V minulém článku jste se mohli dočíst o slovenských Bojnicích, jakožto o menším, turisticky oblíbeném městečku s přenádherným Bojnickým zámkem a nejnavštěvovanější zoologickou zahradou na Slovensku. Nutno podotknout, že u Slovenska ještě zůstaneme a ponoříme se tak hlouběji do poznávání této sympatické republiky. Tentokrát ale viva Bratislava!

Bratislava Hlavná stanica.
Bratislava Hlavná stanica.

Kdo by neznal Bratislavu. Není ani třeba uvádět, kde toto vel'ké mesto leží a už vůbec ne, jak se do něj dostanete nebo nedostanete. Bratislavu zná snad každý. A kdo ne, měl by to co nejrychleji a bez váhání napravit. Co bychom to boli za susedy, však?

Centrum - Kamenné náměstí.
Centrum - Kamenné náměstí.
Bratislava - řeka Dunaj.
Bratislava - řeka Dunaj.

Bratislava je hlavním a zároveň největším městem Slovenska, jak to tak ve většině zemích bývá. Najdeme ji v jihozápadní části země, na obou březích řeky Dunaj. Bratislavu obývá necelý půl milion rodáků a obyvatel. Jedná se o oblíbenou a hojně navštěvovanou slovenskou metropoli.

Bratislava - tak, jak ji známe.
Bratislava - tak, jak ji známe.

Bratislava, jakožto hlavní město, nabízí širokou škálu zajímavých míst a pamětihodností, kam se bezpochyby vydat na průzkum. K nejvýznamnějším historickým památkám patří úchvatný hrad, který je dominantní ozdobou a chloubou města a zároveň také obrovskou ikonou Bratislavy. Hrad je charakteristický svojí souměrností se čtyřmi věžemi v rozích. Byl vybudován již někdy v 10. století za dob Uher.

Nutno zmínit, že hrad prošel několika přestavbami a rapidními změnami, a to od gotického stylu, přes renesanci až ke konečné barokní podobě. Svým kouzlem v jednoduchosti tak každému hravě utkví v paměti. Ve městě byla zavedena doprava v podobě vláčku Prešporáčku, který vozí turisty zejména pěší zónou v centru Bratislavy, a nevylučuje ani pohodlnou zajížďku přímo k Bratislavskému hradu. V blízkosti hradu se také nachází samotná budova Slovenského parlamentu.

Bratislavský hrad.
Bratislavský hrad.
Turistický vláček Prešporáček.
Turistický vláček Prešporáček.

Mezi další pozoruhodnost, kterou se může Bratislava pyšnit, patří Most Slovenského národného povstanie, zkráceně Most SNP. Roku 1993 mu byl přidělěn poněkud jednodušší název Nový most. V současnosti bylo obnoveno jeho původní pojmenování Most SNP a na název Nový most se již nehledí. Most je zavěšený přes řeku Dunaj.

Jeho součástí je také vyhlídková plošina s nevšední restaurací. Restaurace funguje ve výšce 80 metrů. Přímo k ní vás vyveze spolehlivý výtah, který se nachází v levém pilíři mostu. Naopak v pravém pilíři najdete schodiště pro případný nouzový únik. Most je k dispozici pro silniční dopravu, a to obousměrně. Po stranách nechybějí ani chodníky pro chodce a cyklisty.

Bratislavský Most SNP.
Bratislavský Most SNP.
Unikátní restaurace s přistavěnou výhlídkovou plošinou.
Unikátní restaurace s přistavěnou výhlídkovou plošinou.

Mezi významnou budovu patří Grasalkovičův palác neboli Prezidentský palác. Jedná se o symetrickou rokokovou stavbu z 18. století, kterou nechal postavit roku 1760 chorvatský hrabě Anton Grasalkovič. Již z názvu je patrné, že zde sídlí samotný prezident Slovenské republiky. Budovu lze spatřit na Hodžově náměstí, kterou nemůžete minout po cestě z Hlavné stanice do centra. Ozdobou paláce je bratislavská Fontána míru.

Grasalkovičův palác (Prezidentský palác) s Fontánou míru.
Grasalkovičův palác (Prezidentský palác) s Fontánou míru.

Teď něco k samotnému centru města. Historickým středem a terčem Bratislavy je tzv. Hlavní náměstí. Dominantou náměstí je Stará radnice. Náměstíčko může nevině připomínat pražské Staroměstské náměstí, ovšem s výjimkou orloje a s daleko menší rozlohou. Celoročně se tu střídají nejrůznější stánky s nejrůznějším zbožím. Ve večerních hodinách je Bratislava stále plná turistů a cizinců. Proto se na náměstí pořádají všelijaké večerní programy, jako jsou například taneční zábavy, koncerty a další vystoupení všeho druhu. 

Bratislava nezná nudu! Co je na městě skutečně velmi chválihodné, je výborný stav a pořádek na chodnících. Smetí a zadupané žvýkačky tu snad nenajdete. Měli bychom si z našich slovenských bratrů vzít příklad. Co je pro Bratislavu typické, je četné zastoupení tzv. živých soch, které jsou moderním ztvárněním hereckého umění využívajícího mimiku. Snad nejlegendárnější sochu představuje pozlacený chlapík, který napodobuje skutečnou známou sochu bratislavského Čumila. Večerní procházení městem má obrovské grády. Množství restaurací s lákavým venkovním posezením v centru dění vykouzlí parádní atmosféru zábavy a  pohodového nočního života.

Bratislava - Hlavní náměstí.
Bratislava - Hlavní náměstí.
Bratislavský Čumil a jeho živý pozlacený parťák.
Bratislavský Čumil a jeho živý pozlacený parťák.

AUTOR: Lucie Bukáčková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,350 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma