Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Brusel - mnohokulturní město

Brusel - mnohokulturní město
Brusel | zdroj: ThinkStock

Každý si asi po vyřčení slova „Brusel“ vybaví věčné spory v parlamentu, časté stávky a také fakt, že Brusel je hlavním městem Belgie. Ale není to jen tak.

Díky tomu, že v Bruselu žije část mé rodiny, dívám se na něj jinak. Možná právě kvůli tomu vám chci Brusel představit. 

První dojem

I přesto, že jsem v Bruselu byla 10 dní, stihla jsem si všimnout, že jsou zde velmi časté stávky. Většina Belgičanů si proto už navykla, že chůze je nejlepší způsob přepravy na kratší vzdálenosti. Když se vydáte na prohlídku Bruselu, radila bych vám udělat to samé. V centru města se nachází několik pěších zón a pasáží, do kterých se ani jinak než pěšky nedostanete.

Začátek prohlídky

Grand Place neboli Velké (Hlavní) náměstí je obklopeno gotickými a barokními domy, které jsou součástí světového dědictví UNESCO. Rozhodně doporučuji navštívit radnici z 15. století, která se může pyšnit svou 96 metrů vysokou věží.

Rozzářená radnice.
Rozzářená radnice.

Manneken Pis a jeho kamarádi

Další velmi známou bruselskou atrakcí je Manneken Pis, v Čechách známý jako Čurajícíchlapeček. Tato malá soška z bronzu se nachází nedaleko Velkého náměstí a váže se k ní několik pověstí. Jedna z nich vypráví o malém chlapci, který při obléhání města špehoval cizí vojsko a v posledním momentě stihnul uhasit zápalnou šňůru. 
Méně známou turistickou atrakcí je Čurající panenka (Jaenneke Pis), kterou najdete v jedné malé slepé uličce taktéž nedaleko Grand Place. Jako zajímavost můžu doplnit, že v centru města můžete najít i Čurajícího pejska (Zinneken Pis), který je postaven v tradiční pozici a z dálky vypadá jako živý pes občůrávající patník.

Čurající chlapeček má každý den jiné šaty.
Čurající chlapeček má každý den jiné šaty.

Parlament a zajímavá jídelna

Budova, kterou můžete často spatřit v televizním vysílání, naživo nevypadá tak pochmurně jako v televizi. Já jsem zde zažila skvělou a zajímavou prohlídku, dokonce jsem se chvíli cítila jako nějaký evropský poslanec. Nejlepší zážitek pro mě bylo potkat evropské poslance v parlamentní jídelně, kde jsme si jako návštěvníci dávali oběd.

Stavba, kterou nepřehlédnete

Atomium je kapitolou samo pro sebe. Podobně jako Eiffelovka vzniklo při příležitosti světové výstavy Expo. Jeho tvar je modelem krystalové mřížky železa, jeho konstrukce je z oceli a železa. Nabízí vám velmi podrobnou prohlídku, při které se dozvíte něco o historii, prohlédnete si interiéry a podíváte se dolů na město. Musím však připomenout, že tato monstrózní stavba se nachází na kraji města, takže dopravit se tam bez auta je poměrně složité. Můžete ale vyzkoušet různé jiné druhy dopravy (metro, autobusy) a doufat, že ten den nevypukne žádná spontánní stávka, což se v Bruselu občas stává. Poblíž Atomia najdete také zábavní park se zmenšeninami z celé Evropy, který nadchne především děti.

Atomium.
Atomium.

Stojí to za to?

V neposlední řadě bych vám chtěla doporučit návštěvu katedrály svatého Michala, která se tyčí nedaleko centra. Také nesmíte zapomenout projít všechny pasáže (Královskou, Královninu a Princezninu), dát si na ulici teplé vafle, výborné vařené mušle nebo hranolky (což je mimochodem belgický vynález!), poslechnout si místní pouliční hudebníky a možná i sledovat hádky, se kterými se potkáte na každém rohu a kterými si jen doplníte znalost kultury této země. Za zmínku jistě stojí i královské zahrady, ve kterých jsme měli to štěstí potkat belgickou královnu obklopenou spoustou bodyguardů.

Ochutnání mušlí patří ke každé návštěvě francouzsky mluvicích zemí.
Ochutnání mušlí patří ke každé návštěvě francouzsky mluvicích zemí.

Jako milovnice poznávání nových zemí a kultur jsem byla Belgií přímo nadšená. Je velmi zajímavé sledovat různé skupiny lidí mluvící jiným jazykem (francouzština, vlámština), ochutnat místní speciality a poznat trochu historie této země.

AUTOR: Jana Zuzaňáková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma