Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Češi budou letos trávit letní dovolenou nejčastěji v Řecku a Turecku

Češi budou letos trávit letní dovolenou nejčastěji v Řecku a Turecku
zdroj: tisková zpráva

Nejoblíbenějšími destinacemi pro letošní letní dovolené jsou Řecko a jeho ostrovy, na druhém místě je Turecko.

Zřejmě vlivem krize stoupá popularita levnějších destinací jako je Bulharsko a Chorvatsko. Vyplývá to z výsledků ankety, kterou mezi téměř tisícovkou cestovních agentur uspořádala Neckermann Cestovní kancelář. Z výsledků ankety dále vyplývá, že cestovním agenturám stále více „šlapou na paty“ internetoví prodejci a dopady celosvětové hospodářské krize.

Hlavní trendy v nákupu letních dovolených, konkurenční boj mezi cestovními agenturami a internetovými prodejci zájezdů, chování klientů po situaci kolem Sunny Days a dopady ekonomické krize na oblast cestovního ruchu – to byly otázky, na které se svých obchodních partnerů v rámci anketního šetření ptala Neckermann Cestovní kancelář. Osloveno bylo téměř 1000 cestovních agentur z celé České republiky.

Jednou z hlavních oblastí, řešených v rámci průzkumu, byly nejprodávanější destinace pro letošní léto. Právě v těchto měsících totiž vrcholí prodeje letních dovolených, a proto lze z odpovědí cestovních agentur již nyní vysledovat trendy pro letošní rok. Na prvním místě uváděly agentury Řecko a jeho ostrovy, v těsném závěsu pak Turecko, Egypt, Chorvatsko, Bulharsko a Itálii. „Potvrdily se naše předpoklady pro letošní rok. Také my jsme zaregistrovali zvýšený zájem o Řecko a Bulharsko a na tyto trendy jsme také zareagovali rozšířenou nabídkou služeb v těchto destinacích,“ říká ředitel Neckermann  Udo Wichert.

Další otázka v rámci průzkumu zjišťovala, zda cestovní agentury po situaci kolem Sunny Days zaznamenaly zvýšenou ostražitost klientů, a to zejména v oblasti pojištění CK proti úpadku. 70 % respondentů uvádí, že nezaznamenali zvýšený počet dotazů na pojištění cestovní kanceláře. 19 % respondentů však zvýšený zájem o pojištění CK zaregistrovalo. Překvapením je, že více než desetina (11 %) agentur uvedla, že se jejich klienti o pojištění CK nezajímají vůbec.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma