Cesta za italskou kuchyní se vyplatí

- Cestování autor: red

Italská kuchyně je jednou z nejvyhlášenějších na světě. Jejím základem jsou těstoviny. Zatímco na severu Itálie jsou preferovány ploché z vaječného těsta, na jihu jsou to naopak kulaté a duté tvary. Některé druhy těstovin se podávají s masovou, šunkovou nebo sýrovou náplní. V severní Itálii je pak oblíbeným pokrmem rýžové rizoto. Mluvíme-li o Itálii, nemůžeme nezmínit další pokrm, který si získal oblibu po celém světě – pizza.

Ze zeleniny se v italské kuchyni využívá především rajčata, papriky chřest, baklažány, artyčoky, tykvičky a fenykl. Masa se připravují převážně dušená, pečená nebo grilovaná. Největší oblibě se těší maso telecí, různě upravená kuřata a ostatní drůbež. Opomenout nemůžeme samozřejmě dary moře. Důležitou roli hrají bylinky – pro Itálii jsou typické oregano, petrželka, šalvěj, bazalka, rozmarýn a fenykl. K ochucování jídel se používá olivový olej, ocet, česnek nebo ostré červené papričky. Nezbytnou součástí řady italských pokrmů jsou sýry, například Mozzarella, Gorgonzola či Parmagiano. Italský jídelníček nemá žádná specifická pravidla a může zahrnovat jedno jídlo stejně jako hostinu o mnoha chodech. Záleží především na okolnostech. Při oficiální večeři může složení pokrmů vypadat například takto: předkrm, dále pokrm z těstovin nebo rýže, polévka a hlavní chod složený z ryb, masa nebo drůbeže. K němu je jako příloha podávána dušená zelenina. Pokračuje se výběrem sýrů a moučníkem. Večeře je zakončena espressem nebo grappou. V Itálii je jídlo společenskou záležitostí, při které se musí všichni hlavně dobře bavit. Jak chutná Itálie? Voňavou odpověď nabízí stejnojmenná kniha, kterou tvůrci pořadu Kluci v akci připravili během natáčení spaciálních „italských“ dílů. Zavítáme na pobřeží Kampánie, na drsnou Sicílii, do velkolepého Říma, harmonického Toskánka i hornatého Jižního Tyrolska. Všude nahlédneme do tajemství místní kuchyně a poznáme typické speciality uznávané gurmety po celém světě. Kulinářské zážitky umocní zasvěcený výklad o jedinečných italských vínech, který probudí naši fantazii a touhu přivonět. Pro lepší orientaci je uveden také glosář italského vinařského názvosloví, gastronomický slovníček a slovníček způsobu přípravy a podávání italských pokrmů. Nechme se inspirovat – vařit podle receptů s celostránkovými fotografiemi bude potěšením a vybrat víno, které se s pokrmy nejlépe snoubí, bude zážitkem.