Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Cestovatel, jehož láska k Africe mu přinesla nejedno prvenství

Cestovatel, jehož láska k Africe mu přinesla nejedno prvenství
zdroj: tisková zpráva

Pokud byste měli říct jméno alespoň jednoho slavného českého cestovatele, určitě by vás napadl Emil Holub. Jaký je vlastně jeho příběh?

Holub chtěl být cestovatelem od malička, ale na přání otce vystudoval medicínu a stal se lékařem. Svého snu se však nevzdal a po promocích podnikl svoji první cestu do Afriky. A už z té přivezl mnoho dodnes nedocenitelných poznatků a artefaktů, které rozšířily jeho sbírky.

Afrika křížem krážem

Druhá cesta, na kterou se vydal v roce 1873, měla za účel nasbírat především etnografické artefakty. Na další expedici, o dva roky později, se mu jako prvnímu podařilo zakreslit podrobnou mapu Viktoriiných vodopádů a také o nich napsat knihu. Na čtvrtou výpravu vyrazil i se svou ženou, v roce1883, arozhodl se probádat území, tak, jak to ještě nikdo před ním nepodnikl a to od Kapského města po Egypt. Cesta ale musela být ukončena dříve, kvůli nepokojům s domorodými kmeny.

Viktoriiny vodopády
Viktoriiny vodopády

Problém s rozrůstající se sbírkou

Paradoxně největší problém měl Holub se svou obrovskou sbírkou, která měla téměř 13 000 exemplářů. Národní muzeum ji odmítlo, dům, který by ji pojal nenašel, a proto byl nucen sbírku rozprodávat či darovat různým institucím. Ještě předtím zvládl uspořádat velké výstavy, první ve Vídni a druhou v Praze.

Uznání až po smrti

Konec dnů Emila Holuba byl velice smutný, umíral ve Vídni na malárii, jako velmi chudý člověk. Jeho význam si bohužel uvědomovali spíše v Americe, Anglii a Německu. Českému národu to trvalo mnohem déle než si uvědomili, jak velký jeho přínos byl.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma