Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Chile. Behind the scenes.

Chile. Behind the scenes.
zdroj: tisková zpráva

Výstavní prostor Espace Culturel Louis Vuitton v Paříži si jako destinaci své již jedenácté objevitelské mise do světa moderního umění vybral soudobou uměleckou scénu v Chile.

Chile je nejdelší a zároveň také nejužší zemí na světě; její délka činí 4 300 kilometrů a šířka (v průměru) 180 kilometrů, rozkládá se mezi pobřežím Tichého oceánu a pohořím And.
Chile je tradičně demokratická země, která však byla svědkem násilného přerušení svých demokratických tradic v podobě krvavého puče, jenž vynesl k moci generála Augusta Pinocheta, který odstranil prvního demokraticky zvoleného prezidenta se socialistickým volebním programem Salvatora Allendeho.

Demokracie byla obnovena na začátku devadesátých let a dnes je Chile vnímáno jako stabilní země – politicky i ekonomicky. Zeměpisná poloha a charakteristika země, stejně jako politický vývoj, silně ovlivnily lid v Chile a také místní umělce, kteří ztělesňují „chilskou duši.“

Chilští umělci se dnes ve vlastní zemi těší podpoře veřejného i soukromého sektoru. Díky vládním programům podpory umění a díky financování ze strany soukromých uměleckých galerií dnes vystavují svá díla po celém světě. Prostřednictvím této výstavy chce galerie Espace Culturel Louis Vuitton oživit projekty, které připomínají světu „citlivé“ umění z druhé strany And. Na výstavě se také objeví mnoho nových, pro příležitost výstavy vytvořených uměleckých děl.

Výstava Chile. Behind the Scenes (Chile. Za oponou) ve dnech 19. února až 18. dubna 2010 (praktické informace pro cestu) představí umělce, kteří prostřednictvím svých multidisciplinárních uměleckých metod tvoří umění, v němž se odráží politické i kulturní dědictví, fikce se potkává s realitou. Nosným tématem výstavy je chilská identita.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,510 23,690
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma