Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Chorvatské kempy v průvodci ADAC

Chorvatské kempy v průvodci ADAC
zdroj: tisková zpráva

V letošním průvodci německého autoklubu ADAC „Camping Caravaning Fuehrer“, který platí za německou kempovou „bibli“, se Chorvatsko znovu představuje jako kvalitní kempová destinace s překrásnou přírodou, která pravidelně investuje do zlepšení kvality své nabídky.

Inspektoři ADAC obzvlášť zdůrazňují kvalitu sociálních zařízení v kempech Istrie a Severní Dalmácie a stále větší počet kvalitních a dobře vybavených kempových parcel. V průvodci, který slaví své 60. jubileum, se představuje 103 kempů, z nichž 19 je označeno zvláštním symbolem, který vypovídá o významném zlepšení kvality v porovnání s předešlým rokem.
 Dva kempy získaly prestižní označení „Super platz“, respektive „červenou tabulku“. Jedná se o kempy Park Umag, který tuto známku získal již v minulém roce a Zaton, který si známku „Super platz“ drží již čtyři roky. Toto ocenění si letos zasloužilo pouze 80 evropských kempů, které v oblasti sociálních zařízení, místa, pohostinské a obchodní nabídky, nabídky pro využití volného času a zábavních programů nabízí nadprůměrné služby.

Kempy se žlutou ADAC cedulkou, která označuje kemp, jež zaznamenal výborné výsledky, významné zlepšení a dobrý dojem, jsou stejné jako v minulém roce – Zaton u Zadaru, Kanegra, Stella Maris, Park Umag a Finida v Umagu, Lanterna a Solaris v Poreči, Poljana v Malém Lošinji, Vira na Hvaru a Nevio v Orebići.

Chorvatské kempy v letošním ADAC průvodci získaly průměrnou známku 2,45. Němečtí inspektoři dali nejvyšší známky istrijským kempům – 3,26, a největší posun v upravenosti zíkaly kempy v Zadarské župě, kde dostaly průměrnou známku 2,38. Inspektoři klubu ADAC hodnotili upravenost kempů, dostupnou nabídku, gastronomii, investice apod. Kempy v Chorvatsku tak získaly nejlepší hodnocení na poli zásobování a gastronomie. Naopak nejhorší známku získaly chorvatské kempy na poli zábavních programů pro hosty.

Chorvatsko bylo letos zařazeno do ADAC průvodce odpočívadel určených pro obytné vozy. Mezi 3 500 odpočívadel z 21 evropských států bylo zařazeno 15 odpočívadel z Chorvatska, což je o dvě více než loni. Z toho je šest odpočívadel na Istrii, šest v Dalmácii, dvě v Lice a jedno na Kvarneru.

První Istrijské odpočívadlo pro obytné vozy, Farm Pino v Katunu na Poreštině jako jediné získalo značku „Komfort Stellplatz“ za kvalitu služeb a nabídky. Toto je první taková cena udělena nějakému odpočívadlu pro obytné vozy v Chorvatsku, což je pouze jedna z několika stovek cen udělených po celé Evropě.

V Evropě je dnes registrováno zhruba šest tisíc odpočívadel pro obytné vozy, z čehož je zhruba 3 500 popsáno v průvodci ADAC na rok 2010. Podle dostupných údajů je v Evropě na tři miliony majitelů obytných vozů a každý rok se prodá na devadesát tisíc nových obytných vozů. Jeden z hlavních holandských kempových průvodců ANWB Campinggids do letošního vydání zařadil 82 chorvatských kempů, z nichž nejlépe byly hodnoceny Lanterna, Solaris a Ulika z Poreče a Orsera z Vrsaru.

Bazénové komplexy v šesti istrijských kempech získaly maximální možný počet bodů. Jedná se o bazény v kempech Lanterna a Zelena Laguna v Poreči, Valaita a Veštra v Rovinji, Park Umag a Bi Village ve Fažaně.

Známku „ANWB doporučuje“ získaly kempy Kovačine na Cresu, Konobe a Pila v Punatu, šibenický Adriatic a zadarský Rio a Zaton.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma