Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Chorvatské muzeum cestovního ruchu

Chorvatské muzeum cestovního ruchu
zdroj: tisková zpráva

Chorvatsko jako země s bohatou turistickou tradicí má od roku 2007 i vlastní národní muzeum cestovního ruchu, speciální muzejní ústav, který se zabývá turistickou historií a dědictvím.

Muzeum bylo založeno chorvatským státem a „dámou chorvatského cestovního ruchu“ – městem Opatija. Muzeum zkoumá, sbírá, uchovává, komunikuje a prezentuje materiální i nemateriální turistické dědictví celého Chorvatska. Muzejní materiál je roztříděn na sbírky předmětů turistického charakteru – průvodce, prospekty, pohlednice a fotografie, hotelový inventář, plážové vybavení, osobní turistické vybavení, dokumenty,  rukopisy, audio a video materiál a další. Muzeum bude prezentovat chorvatské dějiny cestovního ruchu formou tématických celků, které budou vytvářet stálou expozici – historie chorvatských hotelů a pensionů, rozvoj pohostinství, zdravotní turistika, koupaliště a jejich infrastruktura, rozvoj cestovních kanceláří, nautická turistika, poutní turistika, výletní turistika a další. Předpokládá se, že stálé expozice budou instalovány i v jiných krajích ve známých turistických destinacích jako detašovaná pracoviště Muzea.

Muzeum sídlí v Opatiji ve vile Angiolini a má k dispozici i umělecký pavilón „Juraj Šporer“. Oba objekty se nachází v centru Opatije v zóně parků u nábřežní promenády. Vila Angiolina je paladiovského typu a má reprezentativně upravené přízemí. V prvním patře se nachází stálá expozice „Opatija – zlaté začátky chorvatského cestovního ruchu“, která prezentuje město Opatija a druhy materiálu, které muzeum prezentuje. V muzeu je možné shlédnout i výběr z turistických průvodců,  prospektů a filmů z ostatních chorvatských krajů.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,120 25,240
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma