Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Chorvatsko: odpočívadlo Krka

Chorvatsko: odpočívadlo Krka
zdroj: tisková zpráva

Odpočívadlo Krka mezi nejlépe upravenými v Evropě.

Odpočívadlo „Krka – zapad“ na dálnici A1 Záhřeb – Split u Skradinského mostu získalo druhou cenu v soutěži o nejlépe upravené odpočívadlo v Evropě. V konkurenci 101 odpočívadel se mezi nejlepších 11 dostala další dvě odpočívadla z Chorvatska – „Modruš – zapad“ a „Lički Osik – istok“. První cenu v projektu EuroTest zaměřeném hodnocení kvality evropských odpočívadel, který probíhá v organizaci evropských autoklubů, získalo rakouské odpočívadlo „Herzogberg“. Naopak poslední místo připadlo odpočívadlu „Castagnolasca“ v Itálii.

Programu EuroTest se účastní 18 autoklubů ze 17 zemí, které jsou ve většině případů členskými státy EU. Hodnocení provedla nezávislá agentura, kterou angažovaly autokluby a výsledky byly tristní. Dokonce 17 odpočívadel bylo hodnoceno jako „velmi špatné“, 22 odpočívadel jako „špatné“, stejný počet odpočívadel získal známku „přijatelné“, 29 odpočívadel bylo hodnoceno jako „dobré“ a pouhých 17 odpočívadel, z toho tři z Chorvatska, bylo hodnoceno jako „velmi dobré“.

Jedná se o zjišťování kvality nabídky a služeb u celkem 101 odpočívadel na prostoru evropské unie. Do hodnocení se zahrnují kritéria jako příjezdová komunikace a značení, hygiena a vybavení umýváren a toalet, upravenost prostředí, bezpečí a pohostinství na otevřeném prostoru odpočívadla. U odpočívadel hodnocených v Chorvatsku byla pozitivně hodnocena čistota a stav objektů, sociální zařízení, dětská hřiště, dostupnost objektů pro postižené osoby, počet a vzhled stolů pro piknik, osvětlení a další prvky. 

Oceněné odpočívadlo „Krka“ je umístěno na levém břehu řeky Krky v místech, kde most spojuje oba břehy. Ze zdejších skal se nabízí nádherný výhled na Prokljanské jezero, krásný most, řeku Krku a město Skradin. Odpočívadlo nabízí dostatek parkovacích míst, obchod, směnárnu, samoobslužnou restauraci, restauraci a la carte, kavárnu, dětské hřiště a další malé, ale příjemné detaily. Okolí „Krky“ je upravené a v blízkosti jsou pole levandule, rozmarýnu a šalvěje, uprostřed kterých se zvlášť vyjímá staletý olivovník. Na druhé straně odpočívadla je obchod s etno - suvenýry a nabízí se zde výhradně domácí výrobky. V roce 2007 získalo odpočívadlo „Krka“ i cenu za výborné služby pro motorizované turisty.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma