Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Co byste neměli minout v Jižním Tyrolsku

Co byste neměli minout v Jižním Tyrolsku
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Komerční sdělení: Severoitalské Jižní Tyrolsko/Südtirol je region plný kontrastů uprostřed alpských vrcholků a středomořské krajiny, mezi kosmopolitním jihem a hluboce zakořeněnými tradicemi severu. Kouzlo tohoto regionu spočívá právě v jeho rozmanitosti a harmonii protikladů. Nechte se pozvat na dovolenou právě sem, třeba si vyberete z následujících tipů.

Oblast je vhodná pro milovníky odpočinkové dovolené, pro aktivní sportovce i pro rodiny s dětmi. Každý si tu najde to své.

Tip 1 zdroj: tisková zpráva

Tip 1: Cyklistika v údolí Vinschgau/Val Venostas

Síť cyklostezek v délce 150 km se proplétá jihotyrolským údolím Vinschgau, nejzápadnějším regionem Jižního Tyrolska. V údolí všechno kvete a nad vámi se tyčí majestátní vrcholky okolních hor. Údolí je proslavené pěstováním jablek – a místní jablka si můžete koupit i u nás. Každé páté jablko pochází právě z Jižního Tyrolska.

 

Tip 2: Výlety podél dávných zavlažovacích kanálů

Zavlažovacím kanálům se říká Waale a stezky podél nich jsou nenáročné a vhodné pro rodiny s dětmi, ale najdete tu i náročnější pro trénovanější turisty. Tyto prastaré stezky podél zavlažovacích kanálů se klikatí přes vinice, jablečné sady a kaštanové háje. Kanály tu byly ovšem budovány hlavně z praktických důvodů. „Waale“ jsou zavlažovací kanály postavené před stovkami let, aby sváděly vodu z hor na pole a louky. Voda tekla malými kanály spoustu kilometrů a stezky vedoucí podél nich sloužili k jejich údržbě. Mnoho kanálů se používá dodnes. Od jara až do podzimu si v okolí lázeňského městečka Meran/Merano budete moci užívat nádherné výhledy a zajímavé pohledy do rozmanité krajiny.

 

Tip 3: Zámek Trauttmansdorff Středomořské klima a množství aristokratických

venkovských domků a hradů v pozadí se zasněženými třítisícovými vrcholy – to je lázeňské městečko Meran. Projít se tu můžete třeba po „Sissi-Weg”, což je stezka pojmenovaná po rakouské císařovně Elisabeth, která se v Meranu několikrát rekreovala. Zhruba 20minutovou procházkou dojdete až k zámku Trauttmansdorff. Zámek je obklopen nádhernou botanickou zahradou. Vyhlídková terasa navržená slavným designérem Matteo Thunem poskytuje nádherný výhled nejen na zahradu, ale i na hory obklopující Meran. V zámku sídlí turistické muzeum „Touriseum”. Po celé léto se v zahradách koná akce „Zahradní noci 2011“.

Tip 4 zdroj: tisková zpráva

Tip 4: Vinařská rezidence Kränzel

Návštěvníci vinařské rezidence Kränzel, která se nachází ve vesnici Tscherms/Cermes poblíž Merana, budou mít co dělat, aby se zorientovali v atraktivní nabídce, která tu na ně čeká: bludiště vybudované z vinné révy, rybníček, terasy, divadelní představení... Zdejší areál ojedinělým způsobem spojuje umělecká díla s okolní přírodou. A protože jde o vinařskou oblast, na své si přijdou i milovníci a znalci vína. Ochutnávat můžete například v místním vinném baru.

 

Tip 5: Vyhlídka Knottn-Kino

V horách nad Meranem se nachází další zajímavá atrakce - vyhlídková plošina s posezením, z níž se otevírá překrásný pohled do údolí a na protější horské masívy. Nekonečně dlouho zde můžete pozorovat úchvatné proměny přírody. Také proto se tomuto místu říká „Knottn-Kino", neboli přírodní kino. Na kopec Rotsteinkogel (1465 m), kde se kino nachází, se dostanete příjemnou procházkou z vesnice Vöran/Verano, kam vás přiblíží lanovka.

 

Další informace o Jižním Tyrolsku najdete na www.suedtirol.info a aktuální informace také na www.facebook.com/jiznityrolsko. Ubytování si můžete zajistit pohodlně z domova na www.suedtirol.info/balicky.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma