Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Co je perla severní Dalmácie? Řeka Krka a její národní park

Co je perla severní Dalmácie? Řeka Krka a její národní park
zdroj: tisková zpráva

V Chorvatsku se nachází 73 km dlouhá řeka Krka, která vytváří mnoho peřejí a jezer. A právě kolem ní se rozprostírá stejnojmenný národní park.

Nejhezčí krasová řeka

Krka, nejhezčí krasová řeka v celém Chorvatsku, vytváří velmi zajímavé krasové jevy, jako jsou četná jezírka, peřeje a vodopády. A právě to představuje základ celého stejnojmenného národního parku Krka. Ten byl vyhlášen chorvatskou vládou v roce 1985 a je považován za jeden z nejmladších.

Před cestou po řece dostanete brožury a mapu ve vašem rodném jazyce a navštívit můžete i informační centrum. Po celé cestě pak nechybí ani možnost zakoupit si suvenýry a to jak od místních prodavačů u cest, tak v kamenném obchůdku. Samozřejmostí po cestě je WC a možnost občerstvení.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Čistotu vody dokazuje několik endemických druhů ryb

O tom, že voda je zde opravdu čistá, není pochyb. Dokazuje to totiž osmnáct druhů ryb, které se tu vyskytují a z toho deset druhů endemických (trvale vyskytujících se na jednom místě (pozn.red.). Krom ryb zde můžete narazit i na mnoho druhů obojživelníků, plazů a ptactva, z nichž některé uvidíte opravdu z blízka! Pozadu nezůstává ani flóra. Na území parku bylo zjištěno přes osm set druhů a poddruhů rostlin.

Celým parkem provází naučné stezky, různé můstky a hlavně mnoho vyhlídek, ze kterých máte všechny vodopády jako na dlani. Za povšimnutí stojí i kostel svaté Nikole nebo největší zachovaný komplex domů, který se skládá z mlýna, kuchyně, místnosti pro mlynáře a stájí. K vidění jsou i obnovená mlýnská kola, která fungovala na principu drtiče.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Skradinski buk, nejkrásnější vodopád v celém parku

Národní park Krka se skládá oficiálně ze sedmi velkých vodopádů, které mají svá jména. Za nejkrásnější v celém parku je považován poslední, Skradinsky buk, který je místy široký až čtyři sta metrů a vysoký přibližně čtyřicet šest metrů. Velice oblíbený je také dvacet pět metrů vysoký vodopád Roški slap.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma