Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Co nesmíte minout v Maďarsku

Co nesmíte minout v Maďarsku
zdroj: tisková zpráva

Není možné během jediné návštěvy shlédnout vše, co Maďarsko turistům nabízí, a ani bychom nedoporučovali, abyste se o to pokusili.

Nabízíme vám však výběrovou ochutnávku toho nejlepšího, co tato země nabízí: působivá města a nádherné stavby, krásnou krajinu i pestré slavnosti.

1 Dunajské ohbí
Jeden z nejkouzelnějších úseků řeky Dunaje, jenž se táhne od Budapešti přes dramatická zalesněná údolí dále na Slovensko — nejlepší vyhlídku nabízí vrcholek visegrádské pevnosti.
2 Karneval Busójárás
Zvířecí maškary „busó“ procházejí moháčskými ulicemi a jejich podivuhodný průvod je ukončen plavbou přes Dunaj.
3 Eger 
Působivé město na maďarské vysočině se pyšní nádhernými barokními stavbami a proslavilo se červeným vínem „Býčí krev“.
4 Erdőhátské kostely
Vesničky Csaroda a Tákos ležící v zapadlé východní části Maďarska jsou domovem nejstarších kostelů v zemi, pro něž jsou typické výzdoba ve stylu venkovského baroka a dřevěné zvonice.
5 Projížďka úzkokolejkou
Nenechejte si ujít pomalou, klikatící se jízdu na jedné z maďarských úzkokolejných tratí, jako je např. trasa Miskovec-Lillafűred.
6 Szentendre
Kdysi prosperující umělecká kolonie je dnes příjemným městečkem, které leží 19 km od Budapešti a nabízí působivá muzea, nádhernou architekturu a bohatý srbský odkaz.
7 Turistika v Bukových horách
Pěšími turisty nejvyhledávanější oblast v celém Maďarsku. Najdete ji na Severní vysočině a uspokojí turisty všech „výkonnostních kategorií“.
8 Festival Sziget
Jeden z hlavních rockových festivalů v Evropě (v současnosti se pořádá pod jménem Sziget Pepsi), jenž se koná na budapešťském ostrově a po osm hektických dní představuje hvězdy všech hudebních žánrů.
09 Pécs
Živé město Pécs nabízí jednu z nejvýznamnějších sbírek turecké architektury v této části Evropy.
10 Tihaňský poloostrov
Malebná vesnice Tihany, nad níž se tyčí benediktinský klášter, je klenotem Balatonu.
11 Kraj Őrseg
Hustě zalesněná krajina hraničící s Rakouskem a Slovinskem nabízí skvělé pěší i cyklistické trasy. Přenocovat můžete v soukromí v některé ze zdejších malebných vesniček.
12 Palác rodiny Esterházyů
Architektonický skvost barokní a rokokové architektury 18. století, kdysi jeden z nejvelkolepějších evropských paláců, je dodnes nejkrásnějším zámkem v zemi.
13 Termální lázně
Neexistuje lepší způsob oddechu než koupel v některých z jedinečných tureckých lázní v Budapešti.
14 Budapešťská ZOO
Děti si zamilují zdejší zvířecí obyvatele, zatímco dospělí se mohou obdivovat jejich příbytkům — půvabným secesním pavilonům.
15 Aggtelecká jeskyně
Vydejte se na výpravu do největšího a jednoho z nejpůsobivějších systémů stalaktitových jeskyní v Evropě.
16 Gundel
Máte-li chuť pojíst v nejslavnější (a také nejdražší) restauraci v Budapešti, je nutné „hodit se do gala“.
17 Péčské týdny
Po tři báječné týdny zde probíhá pestrá oslava kvalitního výtvarného umění, hudby i jídla (mj. cikánské kapely, loutkové divadlo, gastronomické ochutnávky).
18 Park soch
V tomto neobvyklém budapešťském parku komunismus ještě zcela nevymřel, a tak si zde můžete prohlédnout sbírku monumentálních soch z dob totalitního režimu.
19 Hortobáďský národní park
Setkáte se zde s kovboji v modrých sukních, zažije pravé rodeo a můžete potkat některého z mnoha zdejších zvířecích obyvatel — buvola indického, ovce s charakteristickými šroubovitými rohy či divoká prasata. Tento největší přírodní park v Maďarsku je i skutečným rájem ornitologů.
20 Vinné sklípky
Maďarsko byste neměli opouštět bez toho, abyste přinejmenším jednou navštívili jeden z jeho proslulých vinných sklepů. Nejlepší sklípky najdete na vinné cestě Villány-Siklós a v oblasti Tokaj-Hegyalja.
21 Paprika
Koření nejčastěji spojované právě s Maďarskem nechutná sice tak ohnivě, jak se o něm vypráví, ale tvoří nedílnou součást národní kuchyně.
22 Klášter v Pannonhalmě
Velkolepá stavba benediktinského kláštera vystavěná jako nezvyklý amalgám architektonických stylů je nejpůsobivějším maďarským klášterem.
23 Lidová a cikánská hudba
Nepromeškejte šanci seznámit se s všudypřítomnými nespoutanými tóny maďarské lidové a cikánské hudby.
24 Vodní sporty na Balatonu
Siófok a Keszthely jsou pouze dva příklady z mnoha letovisek na břehu tohoto velkého jezera, kde můžete plachtit, pěstovat windsurfing či — samozřejmě — plavat.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma