Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Čtvrtý ročník soutěže Ceny Kudy z nudy začíná

Čtvrtý ročník soutěže Ceny Kudy z nudy začíná
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Zdá se neuvěřitelné, že s portálem Kudy z nudy budeme letos o nejlepší turistické aktivity Česka hlasovat již počtvrté. Desítky nejrůznějších atrakcí z celé republiky, které se dostaly do užší nominace, se budou ucházet o přízeň českých cestovatelů v celoletním klání, které začalo 1. července a bude trvat až do 30. září 2012.

O popularitě portálu www.kudyznudy.cz a jeho soutěži Ceny Kudy z nudy  jasně hovoří čísla. Loni se hlasování zúčastnilo více než 11 tisíc soutěžících, kteří udělili téměř 100 tisíc hlasů. Vzhledem k množství hodnocených výletních cílů stačilo Skalnímu městu Adršpach k vítězství „pouhých“ 890 hlasů. Skalní město se stalo také vítězem kategorie Tradiční cíl. V ní najdete klasické a osvědčené turistické cíle, které by neměl minout žádný turista, jenž usiluje o poznání nejzajímavějších míst v České republice. Patří sem nejen historické památky, z nichž některé najdeme na seznamu UNESCO, ale i sportovní aktivity, přírodní lokality a mnohé další. Zkrátka klasika, která nerezaví.

Tradiční cíl zůstává kategorií i letos, stejně jako Podnikatelský počin a Novinka sezóny. Do sekce „novinka turistické sezóny“ jsou zařazeny aktivity, které jsou zcela nové, nebo byly po dlouhé době znovu zpřístupněny. Tato kategorie je nejatraktivnější pro patrioty, kteří mají Česko procestované křížem krážem a chtějí mít prst na tepu turistického dění. Bez zajímavosti není ani kategorie Podnikatelský počin, ve které najdete aktivity pro celou rodinu. Nabídka je více než pestrá, určitě si vyberete, ať už vás zajímají praktické ukázky tradičních řemesel a života na venkově či sportovní vyžití.

O co se soutěží?

Výher je s každým ročníkem více a jsou rok od roku zajímavější. Po celou dobu soutěže můžete každý týden vyhrávat zajímavé ceny. Do slosování o tyto ceny bude zařazen každý hlasující, který dodrží podmínky hlasování uvedené na www.cenykudyznudy.cz. Čím dříve se do soutěže zapojíte a pošlete své tipy, tím větší budou vaše šance v losování. Čekají na vás desítky vstupenek, které poskytují nominované aktivity, ale také nejrůznější dárkové poukazy. Ceny navíc budou aktuálně přibývat podle dění na tom či onom místě.

Co letošní soutěž nabízí?

Kromě tří výše uvedených kategorií se soutěží také o nejlepší turistickou atrakci každého regionu. Právě mezi nimi se rozhoří největší bitvy o nejzajímavější aktivity a přízeň hlasujících. Proto vám prozatím představíme alespoň některé z nich.

Praha letos vytáhla do boje hned s několika muzei. Těmi nejzajímavějšími budou zcela jistě Muzeum gastronomie, kde vás provedou historií přípravy pokrmů, a Muzeum Káji Saudka, které zachycuje život a dílo českého komiksového velikána, jehož kresby u nás zná úplně každý.

Ve středních Čechách mají letos premiéru večery na sedleckém opatství, jejichž hlavní součástí je noční prohlídka opraveného a na seznam UNESCO zapsaného chrámu Nanebevzetí Panny Marie a světoznámé kostnice hřbitovního kostelíka Všech svatých.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Jižní Čechy nabízejí jako žhavou novinku zastřešený zábavní park Hopsárium v Českých Budějovicích pro děti i dospělé. K dispozici je například osm metrů vysoká prolézací věž, skluzavka a zejména maxitrampolíny. Turistický region Šumava má na vítězství velmi slušně našlápnuto díky první Stezce v korunách stromů v Česku. Celá rodina se může projít lesem u Lipna ve výšce až 24 metrů nad zemí a vidět zblízka svět, ve kterém žijí ptáci.

Region Plzeňsko a Český les přináší také celou řadu soutěžních aktivit, mezi premiérami naleznete třeba jubilejní prohlídky pivovarů Pilsner Urquell. Západočeské lázně představují rodinnou vilu Becherů. Architektonicky hodnotná stavba majitelů světoznámé likérky zapsaná na seznamu kulturních památek je dnes upravena na interaktivní galerii pro mladé výtvarníky.

Ve Šluknově v regionu Severozápadní Čechy je letos po dvaceti letech pro veřejnost opět zpřístupněn zrekonstruovaný zámek. Novinky na tomto poli nejsou tak časté, takže milovníci renesančních staveb si dozajista přijdou na své. Českolipsko a Jizerské hory nasazují do klání muzeum další české legendy. Muzeum Čtyřlístku v Doksech ocení zcela jistě všechny generace. Legenda trvající od 60. let má konečně důstojný svatostánek. Královéhradecko přichází s Muzeem papírových modelů v Polici nad Metují. Další muzeum, tentokrát věnované řeznictví, naleznete nově v Náměšti nad Oslavou.

Jednoho z favoritů má v soutěži i Brno, které konečně otevřelo zrekonstruovaný skvost funkcionalistické architektury – vilu Tugendhat. V Jeseníku sází na krajovou historii a otevřeli expozici o nechvalně známých čarodějnických procesech. Šanci na turistický hit má ale také Severní Morava a Slezsko s areálem Dolních Vítkovic, který je národní kulturní památkou a má rozhodně co nabídnout.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Je vidět, že náš cestovní ruch je rok od roku rušnější a nové atrakce jsou stále zajímavější. Češi jsou totiž stále náročnější cestovatelé, a získat jejich, tedy vaše hlasy nebude v hojné konkurenci vůbec snadné. Takže cestujte, hlasujte a vyhrávejte s velkou soutěží Ceny Kudy z nudy 2012!

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma