Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Diakonie se účastní humanitární akce určené dětem v Kosovu

Diakonie se účastní humanitární akce určené dětem v Kosovu
zdroj: tisková zpráva

Armáda ČR ve spolupráci s Diakonií ČCE a Synodní radou Českobratrské církve evangelické vyhlásily v říjnu humanitární akci - sběr dětského šatstva pro děti v Kosovu.

Akce probíhala po několik týdnů ve sborech ČCE i v Diakonii ČCE. Nyní vojáci Armády ČR postupně odvážejí věci z devíti sběrných míst po celé České republice a připravují jejich transport do Kosova.

Pro dětské oblečení shromážděné v Praze si vojáci přijedou ve středu 18. listopadu 2009 po osmé hodině ranní do sboru ČCE v Praze-Nuslích, Žateckých 1169/11, Praha 4. Odtud poputují věci do logistického centra v Pardubicích, kde budou spolu s ostatními připraveny k transportu do Kosova. Na místo by měly dorazit 27. listopadu. „Sbírku chceme distribuovat co nejdříve, aby pomohla nejchudším obyvatelům této bývalé srbské provincie ještě před příchodem zimy,“ říká vojenský kaplan 15. kontingentu AČR v silách KFOR nadporučík Mgr. Roman Lukáš. Ten bude osobně dbát na to, aby se šatstvo a boty pro děti dostaly těm opravdu potřebným a aby se minimalizovalo nebezpečí zneužití sbírky. Bude pořízena fotodokumentace a následně bude SR ČCE i Diakonii ČCE zaslána zpráva, jak bylo se sbírkou naloženo. Věci se budou na místě třídit a posílat po menších částech na předem vytipovaná místa, aby byla pomoc co nejefektivnější. „Životní úroveň v Kosovu je různá. Lidé ve městech jsou na tom slušně, ale když vyjedete výš do hor, čeká vás mnohde obraz jako z poloviny 20. století: děti, které nechodí do školy a leckdy jsou bosé,“ dodává Roman Lukáš k situaci v Kosovu.

Dík patří všem, kteří se do této humanitární akce zaměřené na pomoc dětem v Kosovu zapojili. Možná i díky vám nebude zima v Kosovu tak hrozná.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,510 23,690
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma