Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Do Chlebů se jezdí za "soukromými" zvířaty

Do Chlebů se jezdí za "soukromými" zvířaty
zdroj: tisková zpráva

Zoologická zahrada v malé vesnici Chleby nedaleko Nymburku je zřejmě nejmenší ve Středočeském kraji (a možná i v republice). Je navíc nenápadně schovaná uprostřed polabské nížiny, přesto má své věrné obdivovatele.

Ani zvířat tu nemají zase moc: okolo 140 v 50 různých druzích. Od ryb, přes plazy, ptáky až po savce, ale děti si to tu užívají. Kde to jen trochu jde, chybějí bariéry a všichni se mohou volně toulat. Hned u vchodu se dá koupit sáček s krmením pro kozy, ovce, husy, apod.

Máme rádi zvířata

Velký zájem na sebe strhávají giboni Kuba a Gábina, své fanoušky mají i zebry, skupina muntžaků vedená krotkým samcem Tondou, mírumilovný leguán Esh, čiperná samička lemura vari Áda, ale též antilopy nilgau, oceloti a další.

Jako stvořená pro fotografování je samička indického buvola či papoušek ara ararauna Aruš. Loni v zoo přibyla gepardice Mzuri, pro kterou tu vyrostl malý pavilon. Děti rády přihlížejí krmení šelem a dravců, v zimním období k tomu dochází po deváté hodině ráno, v létě až po páté večer, mimo neděle.

Velký úspěch také slaví obří akvárium umístěné hned u vchodu do zoo. Vzniklo pro natáčení Erbenovy Kytice, vysloužilá rekvizita se pak ocitla v Chlebech a dnes tu můžete pozorovat ryby z Labe: sumce, sumečka amerického, úhoře říčního, štiku obecnou, kapra či cejna.

Kolotoč láká

Největším dětským hitem – a to i přesto, že jsme v zoo - zůstává kolotoč, zajímavé jsou také betonové plastiky vyhubených zvířat, kterých v prostorách zoo stojí několik. Až se trochu umoudří počasí, přibude plastika tygra balijského.

Jde o vůbec nejmenšího tygra, který kdy po Zemi chodil. Objeví se tu i vyhynulý nelétavý pták - dronte mauricijský, u nás spíše známý jako blboun nejapný. ZOO je soukromá. Založil ji stavební inženýr a nadšený přírodovědec René Franěk.

Bydlel v Úvalech u Prahy, choval spoustu zvířat, na která mu už domácí prostory nestačily. Koupil proto bývalou faru v Chlebech a její zahradu přebudoval na zoo, začali sem jezdit první návštěvníci z okolí.

Anna Janečková

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma