Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Do Francie (i) za gastronomií III. - Dijon není jen městem pálivé hořčice

Do Francie (i) za gastronomií III. - Dijon není jen městem pálivé hořčice
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

I když je s touto pochutinou spojován, Dijon rozhodně není štiplavý, naopak. Už slavný francouzský král František I. přijíždějící k němu po cestě z Troyes zvolal: „Jaké krásné stověžaté město!“ Pravda, od té doby ztratilo mnoho ze svých věží, ale nic ze své krásy.

Dijon je hlavním městem burgundského regionu, k nejvýznamnějším stavbám patří Palác burgundské šlechty (dnes Muzeum výtvarného Umění a radnice) a v historickém centru i 52 m vysoká a 600 let stará věž Filipa Dobrého, tyčící se nad městem.

Na vrchol věže

Přesto, že to je na vrchol něco přes tři schodů, kromě jedinců stižených infarktem či těch silně obezních většina návštěvníků sama sebe přemluví a s vidinou shlédnutí romantického panoramatu Starého Města  vystoupá až nahoru.

Určitě nejsou vyhlídkou zklamáni, mohou z výšky obdivovat ulici Rue Verrerie s krámky antikvářů, kostel Notre-Dame, katedrálu Saint-Bénigne s kryptou z 11. století, či sledovat čilý pouliční ruch.

Za zmínku určitě stojí,  že nedaleko odtud pramení kultovní řeka všech Francouzů Seina,  i to, že se zde každé tři roky  koná mezinárodní výstava květin Florissimo. Je tu  i závodní dráha Dijon-Prenois, na níž se kdysi jezdila i Grand Prix Francie vozů Formule 1.

Dijon je město, které pulusuje svým rytmem od rána do večera, nebo spíš do rána. Místní se rádi baví u dobrého vínka, nakonec v okolí je spousta vinic, která jsou výtečným mokem  proslavená široko daleko.

Vinice u Dijonu zdroj: tisková zpráva

Slavnosti vína a konec hořčice

Oblíbený je i mírně alkoholický (32,5%) nápoj z hroznů Cassis de Dijon. Jen tak na okraj - od poloviny června do poloviny září se u jezera Kir konají Slavnosti vína a v listopadu Mezinárodní a gastronomický veletrh, který je plný ukázek, degustací i kurzů vaření.

V úvodu zmíněná Dijonská hořčice, pojmenovaná podle způsobu výroby hořčičných semínek, která se od 18. století vyrábí v továrně firmy Maille Amora, je celosvětový pojem. Nemá ale - bohužel - ochranné označení původu, takže ji tak může nazvat každý.

A zanedlouho se tady asi ani vyrábět nebude, skupina Unilever, která je dnes vlastníkem společnosti Amora (kromě hořčice vyrábí i kečupy a majonézy) oznámila zastavení výroby a zavření továrny.

Škoda. Alespoň jedna potěšující informace závěrem, Eurolines nabízí jízdenky do Dijonu v předstihu za výhodné promo ceny,  již od 1 600 Kč za obousměrnou jízdenku.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma