Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Dovolená s rodiči – máte na to koule?

Dovolená s rodiči – máte na to koule?
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Vzpomínáte na výlety a dovolené strávené s rodiči? Mnoho z nás si většinou odnášelo příjemné zážitky. Troufli byste si s nimi jet i nyní?

Což o to, možná troufli, ale samozřejmě záleží na tom, jaký vztah mezi vámi a vašimi rodiči je. Buď si s nimi nerozumíte a na obou stranách panuje v lepším případě decentní ignorace nebo jste s nimi až na občasné pseudohádky zadobře. V případě, že nevydržíte ani návštěvu vaší stoleté babičky bez toho, abyste se se svými zploditeli téměř nepoprali, na utužování rodinných vztahů je už beztak zřejmě pozdě.

A protože dovolená je od toho, abyste si odpočinuli a načerpali nové síly, nemůžete ji strávit s někým, koho nesnášíte. Proč taky? Dokázat, že zvládnete hru na šťastnou rodinku jako vystřiženou z kýčovité reklamy? Nebo udělat (těm nenáviděným) rodičům radost? Ulehčit svému svědomí? Ale no tak, na to se přece v dnešní době nehraje.

Dovolená s rodiči trochu jinak

Pokud máte svoje rodiče rádi, ale nejste si jisti, zda s nimi vydržíte několikadenní pobyt mimo domov, můžete zkusit následující. Vezměte si s sebou kamarády či přítele nebo přítelkyni a vždycky budete mít výmluvu na to, že si chcete udělat nějaký výlet separé. Druhá možnost je domluvit se s rodiči, že pojedete do stejného místa, ale plány si uděláte každý po svém – případně spolu absolvujete pár výletů nebo se pravidelně setkáte u večeře.

Nejdůležitější jsou kompromisy vedoucí k alespoň částečné spokojenosti na obou stranách. Nakonec, možná ani vaši zploditelé nemají zájem vidět vás 24 hodin denně i na dovolené, protožes nimi třeba ještě bydlíte a mají vás za celý rok plné zuby (i to si občas musíme přiznat).

Kam se vypravíte?

Problémy mohou nastat již při samotném výběru místa, kam se společně vypravíte. Protože čím více lidí se do tohoto procesu zapojí, tím více se to komplikuje. Obvykle chce každý něco jiného a hledání jediného východiska je docela ošemetná záležitost. Zvlášť pokud vy si dovolenou představujete jako nekonečnou párty a vaši rodiče spíše jako ozdravný pobyt – nebo naopak.

Avšak i tady se skýtá jedna možnost úniku před společnými prázdninami – a to bojkotem veškerých návrhů, se kterými máti s tatíkem přijdou. Jenomže ti vám zase vezmou vítr z plachet reakcí typu „Ale vždyť nám je vlastně úplně jedno kam pojedeme, hlavně, že budeme spolu.“ Cha chá - a jste zase tam, kde jste byli.

Někteří rodiče jsou navíc velice starostliví (v horším případě vás pořád mají za nesamostatného blba) a tak se připravte na neustávající upozornění, abyste si nezapomněli vzít na pláž ručník nebo si na dovolenou v horách sbalili čepici – víte přece, že zima vám nedělá dobře. Ale na druhou stranu – není to svým způsobem docela roztomilé?

Dalším úskalím je neodbytný pocit, že jsou tady a neustále vás sledují, kontrolují. No ano, s rodiči to pravděpodobně nebude takový „vodvaz“ (tedy pokud nejsou vysoce tolerantní nebo větší „pařmeni“ než vy), ale to si nakonec můžete vynahradit po návratu domů nebo na druhé dovolené s přáteli. V případě, že vám zbudou ještě nějaké peníze.

Cestování s rodiči má svá pozitiva

Tím se dostáváme k té příjemnější části. Rodičové umí být i docela štědří a pomohou vám hradit náklady. Levněji vyjde i apartmán pro více lidí a starostlivá maminka vás nezapomene zásobit svačinkami na každý výlet. A to už se vyplatí (Horste)!

Jestliže máte s rodiči opravdu pěkný vztah, neváhejte. Není přece nic špatného na tom mít rád svoje stvořitele a jednou za čas s nimi absolvovat nějakou tu vyjížďku z domova. A z pubertálních hlášek ty vole, já bych teda s matkou nejel/a ani za milión, jsme už přece dávno vyrostli. Nebo ne?

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma