Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Egypt - co je dobré znát?

Egypt - co je dobré znát?
Egypt | zdroj: ThinkStock

Pojďme se společně podívat na zvláštnosti Egypta.

Zemi faraónů jsem navštívil v roce 2010. Tehdy mě týdenní pobyt v pětihvězdičkové hotelu stál čtrnáct tisíc korun. V dnešní době je možné sehnat stejný hotel, ve kterém by jsem bydlel za šest tisíc korun, pokud jste ovšem ochotni se sbalit a vypravit na letiště během šesti až dvanácti hodin. Cena zájezdu se snížila z důvodu politické nejistoty země, zapříčiněné egyptskou revolucí v roce 2011.

K Egyptu neodmyslitelně patří velbloudi.
K Egyptu neodmyslitelně patří velbloudi.

Základní informace

Egypt leží v severovýchodní Africe, malá část území spadá také do Asie. Hraničí se třemi státy, na západě s Libyí, jižní hranici sdílí se Súdánem a na severovýchodě hraničí s Izraelem. Většina z 82 miliónů obyvatel žije u řeky Nilu, která zajišťuje jedinou ornou půdu v zemi. Z důvodu nehostinných podmínek žije v saharské poušti jen zlomek egyptských obyvatel. Hlavní město je Káhira. Hlavní město i dalšími s přilehlými městy má stejný počet obyvatel jako Česká republika a Slovensko dohromady. Další významná města jsou Alexandrie, turistické centrum Sharm el Sheikh, Luxornebo Hurghada. Mezi místa, která se vyplatí navštívit patří pyramidy v Gíze se sfingou, chrámový komplex Karmak a Údolí králů.

Bakšiš - co je to ?

Ekonomika země stojí na dvou pilířích. První pilíř je těžba ropy a druhým je turistický ruch, ze kterého má stát také druhý největší příjem. Dozvěděl jsem se, že v cestovním ruchu nepracují pouze méně vzdělaní lidé, ale právě naopak, že v hotelech většinou pracují absolventi vysokých škol a je o tato místa největší zájem. Je tedy možné, že vám absolvent vysoké školy technické bude stlát postel nebo vytírat podlahu v koupelně, protože lepší práci v Egyptě neseženete. Platy v turistickém ruchu se nijak neliší od platů v jiných oborech, ale je tu možnost si vydělat další peníze pomocí takzvaného „bakšiše“. Bakšiš je váš dobrovolný příspěvek Egypťanovi, který vám odnesl kufr nebo uklidil pokoj. Přestože píši dobrovolný, je zde povinností a budete z toho mít nepříjemnosti, když ho neposkytnete, proto je dobré mít připravené nějaké drobné po ruce.  

Co můžeme pít a jíst ?

Hotely jsou krásné a honosné na rozdíl od zbytku země, kde jen samý písek a nepořádek. Radím jezdit do Egypta jedině s all inclusive, protože těžko seženete nějaké jídlo mimo hotel a pokud ano, nedoporučuji ho jíst, aby se vám „nepomstil faraón“. Faraónova pomsta je označení pro střevní a žaludeční problémy, které se u turistů v Egyptě hojně vyskytují. Příčina je většinou v tom, že lidé pijí vodu z kohoutků nebo si jen vodou vyčistí zuby. Čistit si zuby a pít vodu pouze z balené vody je důležité, pokud nechcete prosedět den nebo dva na toaletách.

Smlouvání

Pokud přijedete do Egypta a vyděsí vás cena různých sošek, obrazů a dalších drobností, které jste si chtěli přivést domů na památku, nemusíte se děsit, ceny nejsou konečné. V Egyptě se smlouvá. Pokud jste ve smlouvání dobří, můžete například koupit malou pyramidy, která stojí na začátku deset eura, za pouhé euro nebo dvě. Jde jen o vaší trpělivost a průbojnost. Také se mi osvědčilo odejít z obchodu a jít kolem obchodu druhý den. Obchodník vás uvidí a určitě vás znovu do obchodu pozve.

Pyramidy v Gíze

Při svém pobytu v Egyptě jsem navštívil proslulé pyramidy v Gíze. Pyramidy leží 25 kilometrů odKáhiry. Památka je od roku 1979 na seznamu světového dědictví UNESCO. O pyramidách je napsáno spoustu knih  a na internetu mnoho dokumentů. Dvě nepříjemnosti mi zkazily můj téměř magický pocit z pyramidy. První nepříjemnost jsou davy lidí u hlavní brány, kde jsme čekali asi dvacet minut a druhá jsou všudypřítomní prodejci turistických drobností. Jeden z prodejců nám říkal, že nám dává kalendář zadarmo. Tak jsme si ho vzali a šli dál. Když zjistil, že mu nic nedáme, rozběhl se za námi a kalendář nám sebral.

Pyramidy v Gíze.
Pyramidy v Gíze.

AUTOR: Marek Obrázek

 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma