Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Existuje vlhká léčebna pro astmatiky? V jeskyni!

Existuje vlhká léčebna pro astmatiky? V jeskyni!
zdroj: tisková zpráva

Pojďme společně nahlédnout do jeskyně, která v sobě skrývá nejkrásnější krápníkovou výzdobu v Moravském krasu!

Největší zpřístupněné jeskyně v České republice, které tvoří rozsáhlý komplex dómů, chodeb a obrovských podzemních propastí, které spojují dvě podzemní patra, se nazývá Sloupsko-šošůvské jeskyně.  Ty se nachází na jižním okraji Sloupského údolí, které leží na počátku Suchého žlebu v Moravském krasu. Patří do systému Amatérských jeskyní, což je nejdelší jeskynní systém v České republice.

Několik zajímavostí

Dominantou jeskyní je Nagelova propast, na kterou se lze podívat ze dvou můstků. Její hloubka se odhaduje přibližně na devadesát metrů. Symbolem jeskyní je tzv. „Svícen“ - stalagmitový útvar, jehož hrudkovitá spodní část vznikala pod vodou a horní hladká mrkvovitá část rostla nad vodou. Šosůvská část spolu s Eliščinou jeskyní patří mezi prostory s nejkrásnější a nejzachovalejší krápníkovou výzdobou.

A pár krápníků….

Kromě hojných stalaktitů, stalagmitů, krápníkových vodopádů či sintrových kůr, zde nalezneme například tzv. nickamínkový povlak. Vznik této zvláštní kašovité sintrové formy, která roste za podpory mikroorganismů, není zcela objasněn. Zajímavostí Šošůvských jeskyní jsou sférolitické krápníky nazývané vosí báně. Narůstají ve vrstvičkách na nerovnostech na skalních stěnách.

Prostředí jeskyně pomáhá

Sloupsko – šošůvské jeskyně jsou využívány především pro provozování veřejných prohlídek a odborných exkurzí. Kromě těchto činností je ve vybraných partiích zřízena léčebna speleoterapie. Příznivé podmínky jeskynního ovzduší (vlhkost, obsah záporných iontů) působí blahodárně na astmatické potíže především u dětí z oblastí postižených exhalacemi.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma