Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Fakta o Indické republice

Fakta o Indické republice
zdroj: tisková zpráva

Těžko si dovedeme představit posvátnější zemi, než je Indie.

Už krajina sama – řeky, vodopády, stromy, skály, vrchy i pohoří – to vše je svatou půdou pro vyznavače mnoha náboženství, která zde mají své kořeny. Nespočetná posvátná místa jsou provázána sítí poutních stezek, po nichž putují desítky tisíc věřících – ať už vlakem, speciálními vyhlídkovými autobusy daršany, na bicyklech ověšených cetkami, bosky, sami či s celou halasící rodinou. Pohled na kamenná schodiště na nábřeží zvané gháty ve Váránasí, návštěva súfíských svatyní v Adžméru a Dillí, nebo účast na některém z nesčetných náboženských svátků, to je pro každého návštěvníka zážitek, který se mu vryje hluboko do srdce. 

• Indická republika, jejímž hlavním městem je Nové Dillí, hraničí na severu s Afghánistánem, Čínou, Nepálem a Bhútánem, s Bangladéšem a Myanmarem (dříve Barmou) na východě a s Pákistánem na západě.
•  Sedmý největší stát světa, který zaujímá přes 3 miliony čtverečních kilometrů, je po Číně druhým nejlidnatějším státem: žije zde více než miliarda lidí. 80 % obyvatelstva tvoří hinduisté, 13 % muslimové a dále zde žijí miliony křesťanů (asi 2 %), sikhů (2 %), buddhistů a džinistů.
• V Indii se mluví osmnácti oficiálními jazyky a více než 1000 dalšími jazyky a dialekty; 40 % obyvatelstva hovoří hindsky, v celé zemi je rozšířená angličtina.
•  V Indii dosud přetrvává systém kast, a ačkoliv je to v podstatě hinduistická záležitost, dotýká se všech složek obyvatelstva. Tento systém sociální hierarchie má pevné kořeny především na venkově a dosud diktuje lidem, kde mají žít a jaké mají vykonávat povolání .
•  Gramotnost dosahuje 73 % u mužů a 48 % u žen, v celé populaci je to celkem 61 %.

Jen málo občanských válek na zemi se mohlo odehrát v idyličtějších sceneriích, než jaké najdeme v Kašmíru. Při rozdělení Indie v roce 1947 místní hinduistický mahárádža přisoudil toto údolí s převážně muslimským obyvatelstvem Indii a nikoliv sousednímu Pákistánu, a zasadil tak sémě konfliktu, který se o čtyřicet let později rozhořel do otevřeného boje mezi různými frakcemi islámských militantních skupin podporovaných Pákistánem a indickým státem. Od roku 1989 zahynulo během krvavých šarvátek na 25 000 kašmírských separatistů, indických vojáků i civilistů a vzájemná nevraživost obou států přivedla tyto dvě jihoasijské mocnosti takřka na pokraj nukleární války. Ačkoliv teoreticky je kašmírské údolí přístupné návštěvníkům, zůstává válečnou zónou a v žádném případě se nedoporučuje tuto krajinu vzdor její nedostižné kráse navštěvovat, z tohoto důvodu není kapitola o tomto regionu v průvodci zahrnuta.

Indické železnice, které každý den přepraví po celém subkontinentu miliony pravidelných cestujících, poutníků, zvířat a balíků, považují mnozí lidé za to nejlepší, co kdy Britové svojí někdejší kolonii odkázali. Navzdory svému původu si však celý kolos – včetně zástupů průvodčích, kuchařů, kuliů, nosičů, revizorů, výpravčích a sluhů – zachovává ryze indickou povahu.

Každý, kdo se vydá vlakem napříč Indií – ať už v drsnějších podmínkách levných vozů druhé třídy nebo v luxusním prostředí klimatizovaných vagonů s naškrobenými pokrývkami a teplým jídlem – si odnese jedny z nejpamátnějších zážitků. Vše začíná již na nádražích, otevřených po celých dvacet čtyři hodin, kde lze pozorovat stovky lidí ze všech vrstev společnosti, jak zde bez ohledu na denní či noční dobu jedí, spí, prodávají anebo nakupují. Nádraží je též místem, kde poznáte jeden z nejméně zapomenutelných zvuků subkontinentu, kterým je monotónní vyvolávání prodavačů – čajválů – roznášejících šálky s horkým a sladkým čajem.

Aromatické byliny a semena, buď celá nebo rozemletá na jemný prášek, jsou v Indii důležitými ingrediencemi už po několik tisíc let; vždyť Indové odjakživa milovali ostrá a kořeněná jídla. Pro svou rafinovanost a pestrost je pro milovníky evropského „karí“ indická kuchyně úžasným objevem. Jednou z věcí, na kterou si cestovatelé v Indii zřídkakdy stěžují, je právě indická strava, která je nesmírně chutná, jídlo většinou dostanete čerstvé a vzdor tomu, co se říká, je i zdravotně nezávadné.

Film Milionář z chatrče - Slumdog Millionaire, který byl oceněný osmi Oscary a čtyřmi Zlatými glóby, již vyšel na DVD a Blu-ray disku. Poznávat Indii můžete tedy také prostřednictvím tohoto vynikajícího filmu.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,110 25,230
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma