Francouzská kuchyně
Francie je jedním z mála států, kde se gastronomie a vaření těší tak velké úctě a vážnosti, že skutečně můžeme mluvit o kuchařském umění.
Výrazně jsou ve francouzské kuchyni zastoupeny ryby a jiné plody moře. Francouzi mají rádi telecí, hovězí, skopové, jehněčí, drůbež i zvěřinu.
V každodenním jídelníčku nesmí chybět zelenina, a to buď v syrovém stavu nebo vařená, dušená či jinak upravovaná. Nejvíce je pak oblíbený chřest, artyčoky, hlávkový salát, rajská jablíčka a hrášek.
Mezi důležité suroviny patří žampióny a především lanýže, které dávají pokrmům nezaměnitelnou chuť. U stolu nikdy nesmí chybět sýr v mnoha variantách. Často se také připravují vaječná jídla, různé omelety a palačinky, ať již slané nebo sladké.
Francie je pověstná svým využíváním bylinek a do světových kuchyní proniklo i francouzské bouquet garni, což je svazek bylinek ze snítky petrželky, tymiánu, bobkového listu a česneku.
Stolování začíná lehkou snídaní, které Francouzi nepřikládají velký význam, obvykle ani nesvačí. Hlavní jídla jsou oběd a večeře. Oběd začíná studeným předkrmem, následuje hlavní chod z masa a ryb. Nechybí ani zelenina nebo zeleninový salát a závěr hlavního jídla tvoří obvykle sýr, ovoce a někdy také zmrzlina.
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 8.5.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 24,930 | 25,050 |
USD | 23,210 | 23,390 |