Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Granada, město snů, básníků, studentů a nadšených turistů

Granada, město snů, básníků, studentů a nadšených turistů
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Granáádo, pěl kdysi z plna hrdla zpěvák Milan Chladil a ve své jeden čas velmi populární písni velebil půvaby tohoto města, ležícího ve španělské provincii Andalusie.

Nebyl ale ani zdaleka první, Granadu pro svou nevšední krásu odpradávna obdivovali - kromě turistů - básníci, spisovatelé, či výtvarní umělci. Kvůli své poloze se stávala jakýmsi hraničním kamenem islámu a křesťanství, což se projevilo zejména v architektuře, třeba výstavbou úchvatného palácového komplexu Alhambra.

V maurském  stylu

Ten je vybudovaný v maurském stylu, byl totiž kdysi sídlem a zároveň nedobytnou pevností nasridských sultánů, kteří zde žili od třináctého až do patnáctého století.

Dnes je jedinou zachovalou památkou na světě připomínající tuto kulturu - či spíš civilizaci - a skládá se z několika „sektorů“.

Největší z několika paláců, Alcazar, patří k ukázce toho absolutně nejlepšího (z převážně ornamentálních) typů islámské architektury. Ve vnitřních prostorách lze spatřit tolik starožitných předmětů, až z toho přechází zrak…

V  létě se na prohlídku areálu stojí několikahodinové fronty, ale v těchto měsících není taková návštěvnost, čehož lze využít a vychutnat si zvláštní atmosféru této nevšední pamětihodnosti.

Granada. Foto: Janula zdroj: tisková zpráva

Arábie  v Evropě

I když po pádu Maurské dynastie obsadila sídlo španělská katolická vojska, nemající příliš pochopení pro „pohanské“ kultury, zřejmě i oni byli natolik uchváceni jeho nádherou, že zachovali většinu islámských prvků v původní podobě.

Díky tomu si návštěvníci připadají, jakoby se náhle ocitli v Arábii, nikoli Evropě a vyhlíží, kde se objeví harémové tanečnice, nebo alespoň nějaký ten šejk. Bohužel marně.

Orientální ráz „narušují“ křesťanské kostely a katedrály a právě díky této směsici slohů a stylů působí  město nezapomenutelným dojmem.

Ten ještě umocňuje fakt, že téměř všichni, kdo přispívali k výzdobě všech budov, předvedli dokonalé ukázky řemeslné práce, což lze vidět zejména na ozdobných mřížích či ornamentech i docela „obyčejných“ domů…

Studentský kampus?

I když je Alhambra úchvatná, není ani zdaleka jen jedinou místní pamětihodností, těch je tady naopak jak „naseto“. Přímo na protilehlém kopci leží stará arabská čtvrť Albaicín, pod ním pak historické centrum, seskupené kolem původně gotické katedrály.

V  úzkých uličkách panuje neustále čirý ruch, kromě obchůdků prodávajících vše možné, jsou zde malá bistra, útulné kavárničky, stále zaplněné - když ne turisty, tak místními, ale hlavně… studenty.

Žije jich tady na 50 000 (!) a přispívají k typické umělecké i intelektuální atmosféře Granady. Vždyť také zdejší univerzita, založena roku 1542 císařem Carlosem V. má velké renomé, patří k z nejznámějším a výukou nejkvalitnějším v Evropě.

I v tom spočívá jeden z půvabů Granady, kdy stáří historických budov oživuje množství sympatických mladých tváří. A pokud se omrzí, lze se vydat do nedalekého pohoří Sierra Nevada, kde lze zase obdivovat krásy matky přírody...

Sierra Nevada zdroj: tisková zpráva

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma