Gurmánské cestování: Návod, kde a co zkrátka musíte ochutnat!
Pokud jste ten typ cestovatele, který má neodmyslitelně cestování spojené s gurmánskými zážitky z každého navštíveného místa a neopustí hranice země, dokud neochutná tamější speciality, následující řádky jsou určené právě Vám. Vychutnejte si krátký přehled toho, co a kde musíte zkusit!
Mozartovo město Salcburk
Při návštěvě tohoto rakouského města Vám nesmějí na talíři chybět salcburské noky, dále potom zelné závitky a jako sladkou tečku na závěr zkuste tamější moučník - vyhlášené švestkové taštičky a makový závin.
Belgické Antverpy
Malířstvím proslavené město Antverpy má svůj gastronomický poklad v podobě drůbeží polévky, tzv. waterzooi. Nesmíte také zapomenout na frikadele (zapíjené pivem) - pod tímto názvem si představte jídlo podobající se našim karbanátkům. Mezi tradiční pokrmy patří mušle a sýrové krokety.
Důstojná Bologna
Italské město Bologna voní delikatesami téměř na každém rohu. Jak známo, tak italská kuchyň je velmi lehká a dobře stravitelná. V Bologni můžete jíst bez obav, že se po návratu domů nevejdete do kalhot. V Bologni jsou doma boloňské špagety. Nepodceňujte je a porovnejte jejich chuť s českou verzí, možná ani nepoznáte, že se má jednat o stejné jídlo. K boloňským (potažmo italským) atributům patří parmská šunka i mortadella. Méně známý název je porchetta, avšak neobávejte se extrémní exotiky, jedná se totiž o maso z mladého vepříka, selátka. Za výraznou zmínku také stojí bollito misto, což je šťavnatý pokrm z různých druhů masa (viz fotografie).
Londýn - město více tváří
Pokud se Vám při vyslovení tohoto města vybaví Big Ben a červené dvoupatrové autobusy (double - deckers), tak po ochutnání zdejších specialit si k těmato dvěma stěžejním londýnským symbolům přidáte i jehněčí maso s mátovou omáčkou, pudink se švestkami nebo plněné paštiky, tzv. mince pies.
Polský Krakov
Pokud si myslíte, že Vás polská kuchyně ničím nepřekvapí a že se vlastně tak docela podobá české, Krakov Vás vyvede z omylu. Jedním z nejtradičnějších pokrmů celé země, nejen Krakova, je bigos. Tento nevšední pokrm se skládá z kyselého a bílého hlávkového zelí s trojím masem, houbami a ostrými klobásami. Nesmí chybět na štědrovečerní tabuli. Vyhlášené jsou také krakovské preclíky a kaviár. Na posilněnou zkuste polskou tradiční vodku "zubrowku". V každé lahvi tohoto alkoholu je stéblo trávy, na níž se dodnes pasou zubři ve svém přirozeném prostředí, odtud pochází její název.
Plně doufáme, že jsme navnadili jak Vaše cestovatelské, tak gurmánské buňky. Přejeme Vám šťastnou cestu a dobrou chuť!
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 23.11.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,230 | 25,310 |
USD | 24,250 | 24,370 |