Gurmánské cestování: Návod, kde a co zkrátka musíte ochutnat!

- Zajímavosti autor: Lucie Hyblerová

Pokud jste ten typ cestovatele, který má neodmyslitelně cestování spojené s gurmánskými zážitky z každého navštíveného místa a neopustí hranice země, dokud neochutná tamější speciality, následující řádky jsou určené právě Vám. Vychutnejte si krátký přehled toho, co a kde musíte zkusit! 

Opékání ryb v Kambodži

Opékání ryb v Kambodži,zdroj: ThinkStock

Mozartovo město Salcburk

Při návštěvě tohoto rakouského města Vám nesmějí na talíři chybět salcburské noky, dále potom zelné závitky a jako sladkou tečku na závěr zkuste tamější moučník - vyhlášené švestkové taštičky a makový závin.

Salcburský makový závin

Salcburský makový závin,zdroj:ThinkStock

Belgické Antverpy

Malířstvím proslavené město Antverpy má svůj gastronomický poklad v podobě drůbeží polévky, tzv. waterzooi. Nesmíte také zapomenout na frikadele (zapíjené pivem) - pod tímto názvem si představte jídlo podobající se našim karbanátkům. Mezi tradiční pokrmy patří mušle a sýrové krokety.

Waterzooi (kuřecí polévka)

Waterzooi (kuřecí polévka),zdroj:https://inventariodereceitas.blogspot.com

Důstojná Bologna

Italské město Bologna voní delikatesami téměř na každém rohu. Jak známo, tak italská kuchyň je velmi lehká a dobře stravitelná. V Bologni můžete jíst bez obav, že se po návratu domů nevejdete do kalhot. V Bologni jsou doma boloňské špagety. Nepodceňujte je a porovnejte jejich chuť s českou verzí, možná ani nepoznáte, že se má jednat o stejné jídlo. K boloňským (potažmo italským) atributům patří parmská šunka i mortadella. Méně známý název je porchetta, avšak neobávejte se extrémní exotiky, jedná se totiž o maso z mladého vepříka, selátka. Za výraznou zmínku také stojí bollito misto, což je šťavnatý pokrm z různých druhů masa (viz fotografie).

Bollito misto

Bollito misto,zdroj:http://forums.egullet.org

Londýn - město více tváří

Pokud se Vám při vyslovení tohoto města vybaví Big Ben a červené dvoupatrové autobusy (double - deckers), tak po ochutnání zdejších specialit si k těmato dvěma stěžejním londýnským symbolům přidáte i jehněčí maso s mátovou omáčkou, pudink se švestkami nebo plněné paštiky, tzv. mince pies.

Jehněčí kotlety

Jehněčí kotlety,zdroj:ThinkStock

Polský Krakov

Pokud si myslíte, že Vás polská kuchyně ničím nepřekvapí a že se vlastně tak docela podobá české, Krakov Vás vyvede z omylu. Jedním z nejtradičnějších pokrmů celé země, nejen Krakova, je bigos. Tento nevšední pokrm se skládá z kyselého a bílého hlávkového zelí s trojím masem, houbami a ostrými klobásami. Nesmí chybět na štědrovečerní tabuli. Vyhlášené jsou také krakovské preclíky a kaviár. Na posilněnou zkuste polskou tradiční vodku "zubrowku". V každé lahvi tohoto alkoholu je stéblo trávy, na níž se dodnes pasou zubři ve svém přirozeném prostředí, odtud pochází její název.

Polský bigos

Polský bigos,zdroj:ThinkStock

Plně doufáme, že jsme navnadili jak Vaše cestovatelské, tak gurmánské buňky. Přejeme Vám šťastnou cestu a dobrou chuť!

Tagy: cestování gastronomie

Zdroje: 100 nejkrásnějších měst světa