Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Hamburk má mnoho tváří

Hamburk má mnoho tváří
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Hamburk byl - a i nadále zůstává - největším německým přístavem. Za toto privilegium vděčí hlavně tomu, že Labe je v jeho ústí dostatečně široké i hluboké, takže zde mohou přistávat i velká zaoceánská plavidla - včetně obřích tankerů…

Díky členství v Hanze (spolku osmdesáti obchodních měst rozesetých po kontinentě) se již od středověku rychle rozvíjel, ale mnoho cenných staveb - zejména v historickém centru - bylo, bohužel, zničeno při náletech za druhé světové války.

Tunel pod řekou

Nicméně příznivci architektury si stále přijdou na své. Mohou navštívit výstavnou budovu radnice, kostely zasvěcené svatým - Petrovi, Jakubovi, Michalovi, Kateřině, nebo se 132 m  vysoké novogotické Mikulášské věže kochat pohledem na lodě (až nahoru jezdí výtah).

Případně lze korzovat starou částí mezi kupeckými a měšťanskými domy ze sedmnáctého století. Proslulá „vykřičená“ čtvrť St.- Pauli pak ožívá hlavně v noci, kdy se otevírají bary, sexshopy a nevěstince.

Za zmínku stojí Starý Labský tunel, vedoucích ve hloubce 24 metrů pod hladinou. Spojuje oba břehy a jeho projekt byl na svou dobu (zprovoznili ho již v roce 1911) unikátní.

Jsou to vlastně dva tubusy sloužící autům i chodcům. Provoz pro motorová vozidla je od 5.30 – 20.00 kromě sobot a nedělí, chodci a cyklisté jej mohou používat nepřetržitě.

Starý přístav

Projížďka po přístavu

Stejně jako všechna města ležící na řece nabízí i Hamburk vyhlídkové plavby, jejich trasa vede hlavně starým přístavem, v němž jsou nastálo ukotvena četná historická plavidla z různých období dějin.

Některá lze i navštívit (například fregatu Rickmer Rickmers) a nostalgicky vzpomínat na časy, kdy pod plnými plachtami křižovaly všech sedm moří světa.

Je tu i poslední klasická nákladní loď Cap San Diego (na palubě se nachází námořní muzeum) stará požární i s velkým majákem či bývalá sovětská špionážní ponorka U- 434 (i ta je volně přístupná).

Trochu stranou z centra je jezero Alster, oáza zeleně. Rozkládá se na ploše 160 hektarů, a i když je pouze 2,5m hluboké, jde o oblíbenou „základnu“ jachtařů a příznivců vodních sportů vůbec.

Připlouvá Quenn Mary

 


Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma