Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

I Maďarsko má své moře!

I Maďarsko má své moře!
zdroj: tisková zpráva

Rekreace u maďarského moře vás může mile překvapit. Přesvědčte se o tom sami u břehů Blatenského jezera a vychutnejte si tradičně „pikantní“ Maďarsko.

Ve zkratce

Balaton je největší jezero ve střední Evropě. Na délku má úctyhodných 77 km a jeho břehy měří celkem 196 km. Navzdory tomu, že se řadí mezi jedny z největších jezer, není Balaton moc hluboký. Hloubka se pohybuje v průměru od tří do čtyř metrů. Ale na některých místech je opravdu možné dojít až daleko od břehu bez toho, aniž byste se namočili výše než po pás.

Kde zřídit „basecamp“?

Na březích Blatenského jezera naleznete hned několik možností k ubytování. Pokud dáváte přednost ubytování v kempu, nebudete mít nouzi o výběr. Otázkou ale zůstává, zda upřednostnit jižní nebo severní břeh jezera?

Z vlastní zkušenosti doporučuji ubytovat se na severním břehu, odkud můžete podnikat výlety i na břeh jižní s využitím pravidelného převozu z poloostrova Tihany (čti Tiháň). Severní břeh se nám zdál čistší, modernější a turisticky čilejší. Na rozdíl od jižního břehu, kde se ještě zrcadlil odraz let minulých a kempy byly spíš poloprázdné. Na severním břehu najdete kromě kempů i možnost ubytování v hotelech, na příklad ve městě Balatonfüred, které je tamním nejstarším lázeňským letoviskem a nabízí mnoho možností kulturního i odpočinkového vyžití.

Balaton z jižního břehu, foto: Jan Konvalinka
Balaton z jižního břehu, foto: Jan Konvalinka

Výlety, o ty není nouze!

Kromě prozkoumání Balatonfüredu je hlavním turistickým lákadlem především poloostrov Tihany, z něhož jsou kromě jiného i ohromující výhledy na Balaton samotný. Městečko je velice malebné a nabízí požitek pro milovníky kultury a architektury i pro nepoučitelné pěší turisty. Naleznete zde jedno z nejlépe zachovalých zemských hradišť, které vzniklo již za doby bronzové, skanzen, muzeum panenek, opatství s krásným klášterním kostelem a kráterová jezera, kolem kterých lze podniknout příjemnou procházku. Příroda kolem je dechberoucí a možná vám procházku zpříjemní i přítomnost syslů a volavek hnízdících u jezer.

Tihany, foto: Jan Konvalinka
Tihany, foto: Jan Konvalinka

Při návštěvě Balatonu určitě nesmíte vynechat návštěvu jednoho z lázeňských městeček. Proslavené je letovisko Hévíz nacházející se v levém horním rohu jezera. Turistickým lákadlem je zde termální pramen, který zásobuje Hévízské jezero horkou vodou, jehož teplota dosahuje něco málo přes 26° C.

Z jižního břehu může být zajímavá procházka ve městech Balatonboglár a Balatonlelle, které jsou turistickými centry. Z Bogláru můžete od náměstí podniknout pěší výlet k vyhlídkovému místu na zalesněný vrch Vár-hegy.

Pro částečné „neturisty“ je samozřejmě u Balatonu možné využít několika možností sportů. Ve většině kempů je možnost vypůjčení klasických sportovních potřeb jako rakety, pálky, pétanque, pronájem hřišť, minigolfu atd. Balaton je taktéž velice příznivým místem pro provozováníwindsurfingu nebo stále modernějšího kiteboardingu. A o šlapadla a lodičky zde také není nouze.

Kuk! Sysel v Tihany, foto: Jan Konvalinka
Kuk! Sysel v Tihany, foto: Jan Konvalinka

Maďarsko? To jsou papričky a guláš

Ano, k Maďarsku neodmyslitelné patří papričky a guláš. Sami Maďaři to dokazují vyvěšenými papričkami před jejich obchody se suvenýry nebo křídou napsanou nabídkou jídel před restauracemi a hostinci hlásající bográcsgulyás (kotlíkový guláš) nebo pörkölt. Na menu můžete najít například i věci jako palacsintalecsó nebo halászlé, což je výrazně kořeněná rybí polévka z několika druhů ryb.

Pokud navštívíte poloostrov Tihany, jako suvenýr byste si měli přivést výrobek z levandule, kterou zde pěstují. Nakoupit se tu dají voňavé pytlíčky, pugetky z levandule, mýdla, olejíčky a mnohé další upomínkové předměty z této aromatické bylinky.

A abychom nezapomněli na trochu toho alkoholu, nesmíme opomenout zmínit maďarskoupálenku, na kterou si tamní obyvatelé velice potrpí. Jen pozor na výběr, ať vás nepřekvapí její vysoký obsah alkoholu! Tak si tedy připijme na váš výlet pěkně po maďarsku: Egészségedre!

Skanzen v Tihany, foto: Jan Konvalinka
Skanzen v Tihany, foto: Jan Konvalinka

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma