Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Itálie: 40 zajímavostí, které si nesmíte nechat ujít (2. část)

Itálie: 40 zajímavostí, které si nesmíte nechat ujít (2. část)
zdroj: tisková zpráva

Itálie je barevná a voňavá!

21
Duomo, Milán
Největší a snad i nejnavštěvovanější gotická katedrála na světě.

22
Duomo, Florencie
Florentská katedrála je jedním z nejznámějších obrazů světa – a jedním z nejvýznamnějších stavitelských děl.

23
Janov
Staré přístavní městečko par excellence, janovská spleť středověkých uliček, zmodernizovaný přístav a prvotřídní muzea i kostely – krátce jedno z měst Itálie, které oplývá nejlepší atmosférou.

24
Ravennské mozaiky
Byzantské mozaiky v Ravenně – v kostelech Sant´Apollinaire nuovo a San Vitale – jsou úžasným odkazem doby před patnácti sty lety, kdy město představovalo evropskou metropoli.

25
Jídlo v kraji Emilia-Romagna
Celý region je známý jako italské gastronomické srdce, domov parmské šunky, parmazánu, známého sladkého octa, vynikajících plněných těstovin a podceňovaných vín, jako je Lambrusco; vše lze spatřit a koupit na jedinečné kryté tržnici v Bologni.

26
Basilica di San Francesco, Assisi
Místo odpočinku svatého  Františka a jedna z nejslavnějších kostelních staveb v Itálii, navíc doplněná freskami od Giotta, Simone Martiniho a dalších.

27
Toskánská města na kopcích
Mnozí lidé si při vzpomínce na Itálii vybaví profil města na kopci s typickou věží zvonice. Díky krásným, byť někdy docela přelidněným městečkům Montepulciano, Montalcino a San Gimigniano, se nejlepšími příklady měst na kopci může pochlubit právě Toskánsko.

28
Národní park Gran Paradiso
První italský národní park uchovává alpskou krajinu s hlubokými údolími a krásnými horami, která je domovem kozorožců, kamzíků a orlů.

29
Pompeje a Herculaneum
Dvě snad nejlépe dochovaná římská městečka, která zanikla ve stejnou chvíli roku 79 n. l., kdy je pohřbil popel z nedalekého Vesuvu.

30
Duomo, Orvieto
Jedna z nejkrásnějších – a nejlépe situovaných – katedrál, navíc s překrásným cyklem fresek od Lucy Signorelliho.

31
Pobřeží Amalfi
Úchvatný výhled na cestu, jež se klikatí kolem pobřeží Amalfi a spojuje přitom letoviska Positano, Amalfi a Ravello.

32
Museo Archeologico Nazionale, Neapol
Nálezy z Pompejí a Herculanea – včetně několika erotických fresek – nejsou jediným lákadlem skvělého muzea. Vidět Neapol a zemřít?

33
Karneval
Slavný benátský karneval stojí za to, byť jen kvůli kostýmům a davům lidí. Jde totiž o poměrně mimořádnou událost, přičemž slavnosti v jiných městech po celé zemi – zejména ve Veroně v kraji Benátsko, v piemontském Ivrea či toskánském Viareggio – jsou daleko autentičtější a jednoznačně zábavnější.

34
Certosa di Pavia
Kartuziánský klášter je bezesporu úžasnou stavbou vyrůstající z rýžových polí nedaleko města Pavia.

35
Capri
Zůstaňte na noc, až budou denní návštěvníci ti tam, abyste si ostrova s nádhernou scenérií a spoustou možností užili co nejvíc. A pak už si spolu s Jiřím Suchým můžete zpívat „To bylo tenkrát na ostrově Capri…“

36
Centro Storico, Řím
V Římě je stále co k vidění, byť byste se jen tak procházeli jeho fantastickým starým centrem a nechávali se překvapit, co vám slavná metropole předloží – starověké sochy, proslulou barokní fontánu nebo rušné náměstí. Jen pozor na kapesní zloděje, ti dokážou zkazit náladu a plánovanou útratu… 

37
Basilica di San Marco, Benátky
Jedna z nejexotičtějších katedrál v Evropě a nejvýznamnější svatyně je doslova pastvou pro oči, o čemž svědčí 4000 čtverečních metrů zlatých mozaik.

38
Muzea pahorku Capitol, Řím
Muzea, rozdělená Michelangelovým elegantním náměstím Campidoglio, tvoří působivý domov pro jedny z nejlepších soch a obrazů starověkého Říma.

39
Pizza
Pizzu můžete ochutnat po celé Itálii, ale nikde nebude lepší než ve svém rodišti, tedy Neapoli, kde se podává ještě teplá rovnou z pecí roztápěných dřevem.

40
Uffizi, Florencie
Největší sbírka umění v celé Itálii a zřejmě i jedno z prvních míst, kam by měly při návštěvě města – byť nijak chudého na zajímavé památky – vést vaše kroky.

Zdroj informací: průvodce JOTA

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma