Jadran je i na podzim přitažlivý

- Zajímavosti autor: red

I když se může zdát, že Chorvatsko už má po sezóně, opak je pravdou, právě teď, kdy je ještě teplo, ale ne už vedro a nikde nejsou davy turistů, ho vyhledávají cestovatelští fajnšmekři. Ty kromě jiného láká i tzv. „selsko ugostitelstvo“, licencované restaurace, které pod důkladnou státní kontrolou nabízejí výhradně vlastní produkci, ať už jde o pokrmy, nápoje.  

Ostrov Brač, Chorvatsko

Ostrov Brač, Chorvatsko,zdroj: ThinkStock

Za jídlem a pitím

Lze namátkou jmenovat restaurant Jastožera na ostrově Vis s chovem obřích humrů, kteří jsou hned na místě součástí čerstvé nabídky hostům, či restaurace Bačvara ostrově Lastovo, kde se k dobré pohodě zpívá a hraje na kytaru.

V Pol Murvu ve vsi Podšpilje zase majitelka nabídne vlastní pálenku „travarici“ z rodinné směsi bylinek a trav, slivovu, připomínající naši slivovici, i likéry z myrty, růže, ořechu, lusků svatojánského chleba a poté čerstvé plody moře, pečené ve speciálních pecích dle staletých tradic.

Ty se zapíjí místním, velmi kvalitním vínem. Ostatně za ním je možné v celém Chorvatsku putovat všude. Zmýlit se nelze především na ostrovech, kde dostatek slunce rodí plnou, silnou a chutnou révu.

Odrůdy jako Mali, Plavac, Pošip jsou dnes proslulé daleko za hranicemi země. Známé jsou i samostatné programy „vinařské stezky“, vedoucí podél jednotlivých vinařství.                

Na mnoha místech je možné provozovat vnitrozemské túry, módně zvané trekking. Jedna z nich, do vrchu panenskou divokou přírodou, čeká na ostrově Brač, ze zátoky U Smrka k horskému klášteru Blaca, kde si odměnou lze prohlédnout muzeum kuriozit Pustinja Blaca.

Aktivit je nepřeberně

Oblíbený rafting se pak provozuje na řece Cetině, ústící v Omiši do moře. Není divoký, na atraktivitě mu to však ani náhodou neubírá, vede krajinou, kde se natáčel Vinetou.

Ostatně, za zmínku stojí i začátek - přípitek pálenkou před vyplutím - a konec plavby, posezení v restauraci Kaštil Slanica s chutným občerstvením při živé muzice. V řadě přístavů je také příležitost zúčastnit se rybolovu.

Nejatraktivnější je ten noční, kdy se ryby lákají na světlo lampy. Nepopsatelným zážitkem je nesporně opékání vlastního úlovku za ranního úsvitu přímo na břehu. Lepší pochoutku jen těžko někdo nenabídne.

Paletu zábav nabízí i moře. Let na padáku taženém motorovým člunem, jízdy na vodním skútru, vodní lyžování, surfing, potápění se šnorchlem či kyslíkovou láhví (včetně kurzu, zakončeného získáním potápěčského certifikátu), atd. A slunce stále hezky opaluje.

Autor: JAN

Tagy: Chorvatsko

Zdroje: Redakce