Japonsko přímo na vašem stole. Svezte se na vlně Sushi

- Zajímavosti autor: Lucie Hyblerová

VIDEO UVNITŘ. Za posledních pár let zažíváme v Čechách tzv. sushi boom. Ještě před nedávnem byste marně hledali sushi bary na každém rohu ulice ve větším městě. I přesto je tato japonská delikatesa stále mnohými vnímána jako kus syrové ryby, kterou mají v oblibě jen majitelé otrlejších žaludků. Mají tito odpůrci pravdu nebo se přeci jen mýlí? 

Sushi

Sushi, zdroj: ThinkStock

Odkud se Sushi vzalo?

Sushi (suši) je tradičním, klasickým japonským jídlem s tisíciletou historií. První zprávy o jeho rozšíření pocházejí již ze 7. století, kdy byla v Asii vlivem buddhismu zakázána konzumace masa, protože pro přípravu Sushi se běžně užívá ryb.

Během své dlouhé historie si každá část Japonska vytvořila místní speciality, což je skvělé pro dnešní dobu. Některé z receptů si udržely svou podobu, jiné byly upraveny pro uspokojení moderní civilizace. Jen málokdo ví, že Sushi v doslovném překladu znamená kyselá rýže.

Sushi se připravuje ze syrových ryb, krevet, chobotnic, sépií, zeleniny a hub. Také lze použít mnoho dalšího, například avokádo, okurku, listový špenát, ředkev, dýni, bambus, vejce apod.

Mistr Sushi Mistr Sushi, zdroj: ThinkStock

Sushi zajišťuje bohatý zdroj mastných kyselin, jodu, proteinů a minerálů. Kromě výživové hodnoty je oceňovaná i jeho podoba, častokrát přirovnávána k uměleckému dílu, které vyjadřuje životní styl Japonců.

Zdravá delikatesa

Říká se, že Sushi není jen pokrm, ale životní styl. A to velice chválihodný, alespoň co se zdraví týče. Obsahuje totiž spoustu prospěšných látek jako jód, mastné kyseliny, protein a minerály. Japonská specialita má své ale, stejně jako cokoliv, co považujeme v našich zeměpisných šířkách za „exotické", miliony fanoušků i odpůrců. Pro někoho je syrová mořská rybka tou největší delikatesou, jiný by nepozřel ani mikroskopickou část, pokud neprošla varem. A někdo zase nerozumí tomu, proč by se měl živit podezřele vypadající zelenou řasou. Ovšem nezkusit alespoň jednou za život zajít si na tuto lahůdku do Sushi podniku by byla škoda. 

Tagy: ryby obliba bary

Zdroje: e-sushi.cz