Jedna vlaštovka jaro nedělá, ale...

- Cestování autor: Jan Janula

První vlaštovky, které patří spolu s čápem mezi nejoblíbenější české opeřence, ohlásily příchod jara na Plzeňsku. Přílet těchto tažných ptáků oznámili ochránci přírody ve Zdemyslicích, Oseku i Klabavě.

Jejich návrat urychlilo krásné jarní počasí, řekl Pavel Moulis ze záchranné stanice živočichů v Rokycanech.  "Vlaštovky se brzy objeví i jinde, především na místech, kde v minulosti hnízdily. Bývá pravidlem, že první přilétají samečkové a později samičky, stejně tak jako například u čápů bílých," dodal.

Už nám štěbětají...

Vlaštovka obecná se štěbetavým zpěvem je charakteristická rozeklaným ocasem, skořicově červeným čelem a hrdlem. Její let je rychlý a vytrvalý.

Za špatného počasí létá nízko nad zemí i hladinou. Sameček se od samičky liší delšími ocasnými pery. Hnízdí v zemědělských objektech na vesnicích či malých městech, živí se převážně mouchami.

"Hnízdo je plochá miska z jílu promíseného slinami a slámou, přilepená těsně pod stropem. Vnitřek je vystlán peřím, chlupy či jemnými stébly.

Stavba hnízda trvá čtyři až pět dní," vysvětlil Moulis. Hnízdění trvá od května do srpna, opakuje se až třikrát. Samička snáší čtyři nebo pět vajec, na nichž sedí až 16 dní.

 

Zdroje: ČTK