Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Ještě jednou Kouřim

Ještě jednou Kouřim
zdroj: tisková zpráva

Kouřim patří k historickým územím Česka, sídlil v ní mocný kmen Zličanů, až do nadvlády Přemyslovců jeden z nejvlivnějších u nás. I ve středověku měla velký význam, ten začala ztrácet až v éře železnice…

Kůl v plotě a tyč v poli

V polovině devatenáctého století ho projektanti železničních sítí - údajně chybou městských úředníků - nezanesli do plánů a jelikož i pozdější výstavba silnic víceméně kopírovala vlakové trasy, bylo do ní tak špatné dopravní spojení, že zůstala opuštěná jak kůl v plotě, což vedlo k odlivu obyvatel a úpadku.

Na tom se ovšem - v přibližně stejném období - podílel i mohutný požár… Objev, že právě jejím bezprostředním okolím prochází průsečík 50 rovnoběžky a 15 poledníku, což z něj činí astronomický střed Evropy, by možná mohl pomoci alespoň částečně obnovit zašlou slávu Kouřimi (ta v prvopočátcích Českého státu tvrdě konkurovala Praze).

Turistických „fajnšmekrů“ hledajících rarity, co nikde jinde neuvidí, je stále dost a tato patří zcela určitě mezi ty - nejen u nás - nejvýznamnější. Zatím místo, které střed tvoří, leží v poli, 1,5 km od centra směrem na Svojšice a označuje ho nažluto natřená železná tyč, z nedaleké silnice sice viditelná, nicméně pokud někdo neví, o co jde, snadno ji přehlédne.

Neznámý kolovrátek

Jedním z dalších lákadel je místní skanzen (oficiálně Muzeum lidových staveb), jehož návštěva je „vhodná“ obzvlášť v období adventu, kdy každoročně ožívá místní tradice a ve všech historických staveních představují řemeslníci vlastnoručně vyrobené zboží.

Jde o dnes už prakticky neznámá či polozapomenutá řemesla - perníkáře, řezbáře, dráteníky, krajkářky, v jedné chalupě babička předvádí vyjevené mládeži předení na pro ně úplně neznámém „přístroji“ - kolovrátku.

Všechny výrobky jsou prodejné a mohou ozdobit sváteční stůl či vánoční stromek, velký zájem je o opravdu domácí cukroví, staročeské povidlové koláče či další kulinářské lahůdky, dobře na odbyt jdou svícny z kovu případně dřeva, ozdobné svíčky, krajkové ubrusy…

Adventní postavy

Kolem stavení, z nichž asi nejvíc zaujme celodřevěná kovárna či stodola z roku 1648, kam se vešlo neuvěřitelných 55 šestimetrových žebřiňáků obilí, takřka neustále korzují postavy v historických v kostýmech patřící neodmyslitelně k adventnímu času: Lucie, Barborka, svatý Ambrož (ten si za cíl svých dobromyslných výpadů vybírá děti a ty pak odškodňuje sladkostmi) či démonická Perchta v masce z králičí kůže.

V tomto výčtu pochopitelně nesmí scházet čert, andělé, dokonce i svatý Mikuláš se tu prochází až do Vánoc, i když by vlastně měl mít už dávno „po sezóně“…Ti, jimž po prohlídce vyhládlo, mohou navštívit sympatickou roubenku, přeměněnou na staročeskou restauraci a tam si pochutnat na české „klasice“ - svíčkové, kachně, bažantovi a zvěřině vůbec. Poté se lze za účelem vytrávení vydat na kratší či delší procházku do blízkého i vzdálenějšího okolí, možností je hned několik.

Na cestě do Lipan

Pět kilometrů odsud leží Lipany s mohylou, připomínající nešťastně prohranou bitvu, která odstartovala konec husitské éry.

Až k ní vede červená turistická značka, kdo by si chtěl výlet ještě o tři kilometry prodloužit, může se (po stejném značení) vydat až do Kostelce nad Černými lesy. Knížecí zámek ze šestnáctého století je sice veřejnosti nepřístupný, nicméně v kapli zasvěcené Sv. Vojtěchovi se konají svatby i koncerty, zajímavé je Muzeum hrnčířství v renesančním domě, za hezkého počasí není od věci zajít do rozsáhlého lesoparku…

Komu se naopak po obědě nechce moc šlapat, může se zajít podívat na tři metry vysoký Lechův kámen, ležící jen pár minut chůze z centra Kouřimi (po žluté). Podle kronikáře Václava Hájka z Libočan, jemuž ovšem historikové příliš - či vůbec - nevěří, sem měl zabrousit už bratr našeho praotce, který pak v duchu předchozí domluvy zapálil velký oheň, jehož kouř byl vidět až na Říp (odtud Kouřim).

Tajemný kámen

Podle jiné - a věrohodnější - verze však sloužil zprvu jako obětiště a později se v jeho blízkosti upalovaly osoby podezřelé z čarodějnictví. Pověst praví, že tomu, kdo kámen o půlnoci Štědrého dne třikrát obskáče na jedné noze se zadrženým dechem (což je vzhledem k tomu, že po obvodu měří téměř třicet metrů dost těžko uskutečnitelné) se otevřou podzemní prostory skrývající zlatý poklad…

Zda to někdo zkoušel, není známo, ale určitě je od něj nádherně vidět panoráma celé Kouřimi, kterému dominuje chrám Svatého Štěpána na náměstí, jednoho z největších a nejzachovalejších u nás. Pod ním se ukrývá spletitá síť dodnes neprozkoumaných podzemních chodeb, skrývajících asi nejedno tajemství.

Další raritou je Goticko-renesanční zvonice, kde jsou zvony (z původních čtyř zbyly jen dva, metrák vážící „Štěpán“ o něco menší „Marie“) zavěšeny kuriózním způsobem - srdcem vzhůru. Za zmínku stojí i Muzeum regionu v bývalé staré radnici, Santiniho kaple, Kostel sv. Trojice či zachovalá část hradeb.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,290
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma