Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Kam se vydat v Mexiku?

Kam se vydat v Mexiku?
zdroj: tisková zpráva

Pro většinu návštěvníku je nejatraktivnější střední a jihovýchodní Mexiko.

Vyprahlý a řídce osídlený sever - region, který je velmi ovlivněný sousedními Spojenými státy a kterému dominují průmyslová města jako Monterrey - připadá mnohým turistům vcelku nezajímavý. Hlavními výjimkami jsou pobřežní oblasti a přírodní rezervace na Kalifornském poloostrově, skutečné turistické destinace se vším všudy, a Měděný kaňon, jenž nabízí krásnou vyhlídkovou jízdu po staré železnici. Trochu vzrušení (ač místy pochybného rázu) můžete zažít také v pohraničních městech.

Ale teprve na vrchovině severně od hlavního města se vyplatí udělat první zastávku, s ohledem na zdejší historická koloniální města a celoroční svěží klima jako na jaře. Když pojedete státem Bajío, který je srdcem země, budete projíždět přes města Zacatecas a Guanajuato. kde se dříve těžilo stříbro, historická centra San Miguel de Allende a Querétaro, a přes mnoho menších městeček, jež zdědila nádhernou koloniální architekturu.

Samotné Mexico City je urbanistická noční můra, ale jinak je to naprosto úchvatné a v každém směru - ať v umění, politice či kultuře hlavní město státu, V okolí města se nacházejí stěžejní pozůstatky předhispánských kultur centrálního Mexika: mohutné pyramidy v Tcotihuacánu; hlavní toltécké osídlení v Tule; a Tenochtitlán, srdce aztécké říše a pozdější moderní metropole. Guadalajara, hlavní město státu Jolisco o něco dále na západě, má mnohem lidštější rozměry a navíc leží v dosahu Michoacánu: na území těchto dvou států se prostírá jedna z nejmalebnějších krajin v Mexiku, tvořená hustě zalesněnými kopci, které jsou poseté jezery a starobylými vesnicemi. Z této oblasti též pocházejí některé z nejkrásnějších řemeslných výrobků v zemi, která je jimi ve světě proslulá.

Jižně od hlavního města leží státy Oaxaca a Chiapas, které jsou domovem početných, čistě domorodých etnik a jejichž hornatá a krásná krajina má mnohem blíže k divočině než v Jalisku a Michoacánu. Zvláště město Oaxaca patří mezi nejzajímavější destinace v zemi, a to i po protestních akcích z roku 2006, kdy bylo hlavní náměstí několik měsíců obsazeno demonstranty. Oaxaca je charakteristická prazvláštní směsicí koloniálního a domorodého životního stylu, půvabnými tržnicemi a úžasnými archeologickými nalezišti. Chiapas je asi dodnes zapsán v obecném povědomí jako centrum zapatistického povstání z poloviny 90. let, ale diky kouzlu domorodých tradic, které mohou návštěvníci obdivovat v trhovním městě San Cristóbal de las Casas a okolí, a mnoha ne tak známým, ale neméně romantickým zříceninám starobylých mayských měst nadále zůstává významným turistickým centrem.

Turisté zde zastavují na cestě k malebným ruinám Palenque. Směrem na východ, na území Yucatánu, se také žije tradičním domorodým stylem, bok po boku turistického průmyslu, který prosperuje kolem překrásných mayských měst - hlavně Chichén Itzá a Uxmalu - a vzkvétajících karibských letovisek za Cancúnem, které se táhnou na jih podél pobřeží poloostrova. Skutečným skvostem je hlavní město státu Yucatán, Mérida, kosmopolitní i starobylá metropole. Na tichomořském pobřeží, kde je příboj dravější a scenérie drsnější než u Karibiku, leží Acapulco, nejznámější z plážových destinací.

Zdroj informací: ROUGH GUIDE, Nakladatelství JOTA

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma