Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Kolik potřebujeme sjezdovek?

Kolik potřebujeme sjezdovek?
zdroj: tisková zpráva

Délka sjezdovek spolu s jejich převýšením je základním parametrem určujícím naši lyžařskou radost. Pro mnohé je i důkazem vlastního umu či obdivu. Víme však, na jak dlouhých tratích skutečně jezdíme a kolik za den najezdíme?

 

Jak je však ujetá vzdálenost klamavá! I zkušený světoběžník odhadne jen přibližně, jak dlouhou sjezdovku zdolal. Zmate nás tím víc, čím je členitější, prudší a celkově méně přehledná. Troufám si tvrdit, že vzdálenosti pět a více kilometrů už jen matně vytušíme.

Jak se dělají dlouhé sjezdovky

Většina masových lyžařů nejradši hobluje zhruba dvoukilometrové sjezdovky, protože jsou subjektivně již slušně dlouhé, přitom ještě moc neunaví a jízda (expresní) sedačkovou lanovkou na ně trvá jen několik minut.

Pětikilometrovou trať naproti tomu už vnímáme jako pořádnou porci – nezřídka je to okolo 1 000 m převýšení, takže už leckomu zaléhá v uších. Podvědomě se jim vyhýbáme i třeba kvůli měnící se kvalitě sněhu v různé nadmořské výšce.

Jestliže štamgast alpských sjezdovek má potíž poznat dvou - od tříkilometrové sjezdovky, máme šanci odhadnout velikost celé lyžařské oblasti? Toho samozřejmě střediska marketingově využívají, protože větší středisko se lépe prodává.

A našimi nedokonalými smysly se snadno a rádi necháme oklamat – je-li středisko dostatečně pestré, rozprostřené na různých svazích, budeme spokojeně vnímat, že je opravdu „velké“.

Natahování délky

Udávanou délku sjezdovek v celém středisku lze „natáhnout“ i tím, že se široká stometrová pláň formálně rozdělí na několik tratí a započítá vícekrát.

Proč ne, takové ranveje na Kronplatzu určitě potěší víc než vodovodní cesta z Míseček do Špindlu – i takových tras najdeme v každém středisku požehnaně.

Zmatek do součtů vnáší i to, že neupravované sjezdovky se někde mezi sjezdovky vůbec nezapočítávají  jinde je najdeme v jednom pytli černých sjezdovek spolu s válcovanými dálnicemi.

Nedokážeme pak ani posoudit, jestli je ve středisku 50 nebo 75 km „užitečných“ sjezdovek, nicméně to větší pro nás bude podvědomě hodnotnější.

Nejobjektivnější je v kvantifikaci sjezdovek zřejmě americký systém udávající celkovou plochu upravovaných sjezdovek v hektarech. Tu se bohužel v Evropě dozvíme jen výjimečně.

Zhltáme 50 kilometrů denně?

Průměrný rekreant si vystačí s 20 či 30 (poctivými) kilometry sjezdovek na den, a to ještě možná ani neprojede všechny.

Náruživému jezdci bude stačit něco přes 50 km, pokud jsou svahy alespoň trochu členité. Vše nad 100 km slouží spíš k ukojení cestovatelské obsese anebo na vícedenní pobyt.

V Alpách i v Česku najdete střediska, na jejichž webu můžete svou výdrž vyčíst z průchodů turniketem – stačí zadat číslo skipasu. Poměrně přesně uvidíte zdolané převýšení, odhadem i délku sjezdovek.

Za den běžný sváteční lyžař najezdí okolo 25 kilometrů, zdatný až dvakrát tolik.  Za hodinu tedy „natočí“ 15 km,za 7 hodin lyžování od devíti do čtyř 105 km sjezdu – a nesedli jste si ani na čtvrt hodinky na terasu, nečekali jste ani minutu ve frontě,atd...

K tomu se dobrovolně uvolí asi jen závislý šílenec. I takoví ovšem jsou – před lety borec ve Schladmingun anajet zhruba 143 km sjezdovek (dotyčný nastoupil v 8.07 h a poslední turniket se za ním zavřel v 17.07 h).

Docílil toho šedesáti jízdami na jedné lanovce. V Saalbachu jej pak trumfl pirát, který stihl za den dokonce 40 982 výškových metrů (cca 188 km sjezdovek, včetně večerního lyžování). Asi nepřekvapí, že jeho přezdívka zněla „Prague“.

Infobox:

Vedle neocenitelných informací ze světa lyžování (vybavení a testy, technika jízdy, lyžařská střediska) najdete v každém čísle časopisu SNOW také skipas zdarma do českých i zahraničních středisek. Více informací na portálu www.snow.cz

 

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma