Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Koncert pomůže dětem v himálajském Kargyaku, zapomenutém koutu světa

Koncert pomůže dětem v himálajském Kargyaku, zapomenutém koutu světa
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Ekologickou Sluneční školu postavilo občanské sdružení SURYA ve vesnici Kargyak v indickém Himálaji. Na podporu školy, která přináší vzdělání dětem do zapomenutého koutu světa, se koná v úterý 11. května v Praze benefiční koncert.

Budova školy, která je vystavěna z tradičních ekologických materiálů, stojí ve vysokohorském prostředí, v nadmořské výšce 4200 metrů. Cílem celého projektu bylo přinést vzdělání do míst, která budou v nedaleké budoucnosti vystavena vlivu civilizace.

Po vydařeném prvním ročníku benefičního koncertu na podporu školy přichází občanské sdružení SURYA s další nabitou akcí. Letošní koncert se koná v úterý 11. 5. 2010 od 19:30 v Betlémské kapli v centru Prahy. Těšit se můžete na smyčcové kvarteto Lamborgini String Quartet, španělskou kytaru Zdeňka Bíny či jazzově laděné vystoupení Ondřeje Pivce a Organic quartetu.

VSTUPENKY NA BENEFIČNÍ  KONCERT PRO SLUNEČNÍ ŠKOLU V PRODEJI na  www.ticketstream.cz a www.tickepro.cz

Večerem provede patron projektu, herec a moderátor Jaroslav Dušek, který všechny příznivce projektu SURYA srdečně zve:Ohromně mě baví ti lidé, kteří dělají něco, o čem jiní tvrdí, že to udělat nejde. Proto se mi tak zalíbila solární škola Honzy Tilingera v Himálaji. V takové škole bych si přál studovat... Na koncert zvu všechny, kteří chtějí zprovoznit svůj solární pletenec!”

Součástí akce bude i dražba jedinečných fotografií mapujících prostředí Himálaje. Projekt se zrodil z nadšení českého studenta ČVUT Jana Tilingera a na základě jeho diplomové práce. Stavba stojí za pomoci dobrovolníků a darů od drobných dárců, škola byla oficiálně otevřena v roce 2008.

benefiční koncert zdroj: tisková zpráva

Více informací o benefičním koncertu najdete ZDE.

Loni se podařilo vybrat přes 300000 korun a v aukci se prodalo přes 30 fotografií v hodnotě 150000. Výtěžek byl v celé své výši věnován na zajištění celoroční výuky a tak tomu bude i letos. Financovány budou zejména učební pomůcky pro žáky, platy místních učitelů a náklady dobrovolníků, vybavení školy, výsadba stromů v okolí školy či zajištění komunikace.

V rámci benefičního koncertu vystoupí také Ondřej Pivec ORGANIC Quartet, české jazzové těleso vedené mladým varhaníkem žijícím v New Yorku. Šestadvacetiletý Pivec je ztělesněním českého jazzu již mnoho let, potvrzují to početné koncertní šňůry i mnohá ocenění, která při svém jazzovém putování získal – patří mezi ně například cena Akademie Populární Hudby Anděl (2006), titul Varhaník měsíce udělený Mezinárodní varhanickou organizací, titul Nejlepší sólista a Nejlepší kapela udělený publikem na mezinárodním jazzovém festivalu ve španelském Getxo, nebo také nejnovější ocenění Honorable Mention udělené Mezinárodní skladatelskou organizací za Ondřejovu skladbu No Full Service.

Ondřej Pivec se rozhodl podpořit odvážný počin Jana Tilingera, v němž sám spatřuje hlubší smysl: "Je mi velikou ctí být malou součástí tohoto krásného projektu, navíc v tak dobré společnosti. Upřímně doufám, že pomůžeme dobré věci."

"Pro mě je to veliká čest a zároveň výzva, věřím, že svojí účastí pomohu někomu, kdo to skutečně potřebuje," nechal se slyšet saxofonista kvartetu, Jakub Doležal.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma