Kubánská všehochuť
Kubánský jídelníček nikdy nebyl nijak mimořádně pestrý ani plný podivuhodných ingrediencí. Jsou to jídla povětšině jednoduchá, stejně jako způsoby jejich přípravy.
Na Kubě se také nikdy přísně nerozlišovalo mezi tím, co jedí bohatí a co je na stole chudých. Když dnes mluvíme o kubánských jídlech, máme na mysli jídla typicky kubánská, nikoliv jídla, která je možné získat na Kubě dnes, v době vážných ekonomických potíží. Léta socialismu navíc požitek z jídla výrazně pozměnila v pouhou nutnost jíst.
Kubánská jídla jsou jídla pro milovníky masa. Přednost se dává jídlům s vepřovým a hovězím masem, velmi často jsou na jídelníčku také kuřata. Zelenina je zastoupena především rajčaty, česnekem a paprikami, na rozdíl od ostatních karibských ostrovů však není používáno těch ohnivých a maximálně pálivých variant. Přílohu často tvoří divoké banány (nejčastěji smažené), yuca, boniatos (kubánské sladké brambory), fazole a rýže. Divoké banány a yuca jsou nejvíce užívané a najdeme je doslova všude, od předkrmů až po deserty. Do řady jídel se přidává cukr.
Historicky je kubánská kuchyně směsí technik Indiánů Taino a kuchařského umění Portugalců a Španělů s jemným nádechem kuchyní afrických otroků a čínských dělníků. Indiáni přinesli kukuřici a kukuřičnou mouku a naučili Kubánce využívat yucu, boniato a papriky. Oblíbené byly i dary moře, připravované většinou na otevřeném ohni. Indiáni používali zelené klacky (barbacoa), na které položili ryby. Z tohoto názvu vznikl dnešní pojem barbecue.
Španělé přivezli dobytek, prasata a kuřata, od Portugalců pochází láska k nasolené tresce a desert s podivným názvem Slanina z nebe.
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 21.11.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,270 | 25,390 |
USD | 24,060 | 24,240 |