Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Kypr - ostrov bohyně Afrodity

Kypr - ostrov bohyně Afrodity
Kypr | zdroj: ThinkStock

Kypr je považován za jeden z nejpůvabnějších ostrovů vůbec. Na podzim láká hlavně turisty, co si chtějí prodloužit léto, i v listopadu je tu totiž kolem 23 stupňů a moře je ještě příjemně teplé. 

Všude je také množství památek, od klášterů, mešit, až po torza chrámů z římské či řecké éry. Při jejich prohlídce si není moc těžké představit, jak tudy kráčeli bájní hrdinové - Herakles, Achilles či další.

Zajímavé jsou i místní pláže, sice ne příliš rozlehlé, přesto, nebo právě proto, mají svůj půvab. Pokud se turista vydá na cesty po vlastní ose, třeba na kole, může objevit malou, zastrčenou zátoku, kterou bude mít celý den jenom pro sebe.

Božská lázeň

Jen málokdo vynechá návštěvu malé tůně se stříbřitě čistou vodou u města Latsi. Právě u ní měla bohyně Afrodita prožít vášnivý milostný románek s krásným Adónisem, a proto podle tradice zůstane věčně mladý každý, kdo do ní vstoupí.

To je pochopitelně přísně zakázáno, zřejmě z obavy, aby někdo nevyzkoušel pravdivost legendy a nereklamoval výsledek! Kdo chce z ostrova vidět co možná nejvíc, měl by si najmout auto (nejlépe s náhonem na všechna čtyři kola) vzdálenosti tu nejsou velké, na objetí celého území stačí tak tři dny.

Dobrodružná cesta

Největší dobrodružství skýtá cesta na poloostrov Akámas, kde je ale potřeba připravit na náročnou jízdu kamenitým terénem, která vytřese všechny kosti. Je to komplikované i tím, že se řídí vlevo, stejně jako v Anglii.

Odměnou je pohled na divokou i krásnou krajinu, soutěsky střídají prudké srázy, občas vykoukne shluk exotických rostlin či stromů. Musí se dávat pozor na směr, někdy lze těžko odhadnout, která z polních cest (nebývají značené) je správná.

Na lyže i k moři

Když někdo řekne, že se na Kypru ten samý den koupal v moři i lyžoval, bude považován za lháře, ale je to pravda. Ten „zázrak“ umožňují velké teplotní rozdíly, na sjezdových tratích nejvyšší hory ostrova Mont Olympos (1951 m.n.m) je sníh často už na podzim a sleze až do konce dubna.

Dalším hojně navštěvovaným místem je horský masiv Troodos, ten zabírá poměrně velkou část vnitrozemí. Je plný klášterů (převážně pravoslavných) ty jsou jakoby přilepené na skalách či dalších nepřístupných místech.

Sport a hry

Na Kypru jsou vytvořeny všechny předpoklady, aby sem návštěvníci nejen jezdili, ale hlavně se co nejčastěji vraceli. Moderní trendy v cestování dávno nejsou jen o tom, poskytnout jim čisté pláže a azurové moře.

Jde o to, nabídnout co nejvíc alternativ, aby měli pobyt co možná nejpestřejší, k tomu pochopitelně patří kromě památek a nákupu suvenýrů - především šperků a výtečného vína - co nejbohatší nabídka sportovních, adrenalinových i volnočasových aktivit. I v tomto směru je Kypr na špičce.

Autor: JAN

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma