Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Letní téma: Cestovní lékárnička

Letní téma: Cestovní lékárnička
zdroj: tisková zpráva

Doklady, peníze, letenky, jízdenky, cestovní pojištění, foťák, plavky, sluneční brýle, opalovací krémy, repelent... Seznam věcí na dovolenou roste, nervozita z příprav stoupá a lékárničku začínáte řešit až na poslední chvíli? Letos budete vzorná a nachystáte se tak, aby vám lékárnička pomohla předejít nejčastějším zdravotním obtížím spojeným s cestováním nebo je snadno překonat.

Připravit se nebo řešit na místě? Nespoléhejte na koupi léků v místě pobytu, protože kvalitu léků v některých zemích nelze zaručit. Některé léky prodávané v exotických zemích neprošly standardní kontrolou a jejich podání by mohlo více ublížit než pomoci. Vybavení cestovní lékárničky závisí na délce pobytu, na zdravotním stavu a na oblastech, které hodláte navštívit. Je třeba vzít v úvahu i počet spolucestujících osob a předpokládanou dostupnost lékařské péče v místě pobytu.
Co si nesmíte zapomenout přibalit do zavazadla.... Univerzální složení cestovní lékárničky neexistuje, protože seznam léků by byl nekonečný. Nejdůležitější položkou jsou léky, které běžně užíváte. Pro pocit z dobře vybavené lékárničky vezměte s sebou léky na tyto obtíže: 1. Úraz nebo poranění (polštářkové, vodě-odolné náplasti, náplast na popáleniny a puchýře, sterilní čtverce a obvaz, pružné obinadlo, nůžky, pinzeta) 2. Dezinfekce ran (Septonex, Jodisol pero nebo Betadine) 3. Akutní průjem (Imodium, Imodium Plus apod., v prevenci laktobacily) 4. Vaginální mykóza (Gyno-Pevaryl 150, Gyno-Pevaryl 150 Combipack apod.) 5. Kinetóza - nevolnost v dopravních prostředcích (Kinedryl, Travel-Gum) 6. Pálení žáhy (Iberogast, Rennie) 7. Zácpa (Fructolax, Guttalax) 8. Nadýmání (Espumisan) 9. Horečka (Paralen, Superpyrin, Panadol, Acylpirin apod.) 10. Bolest hlavy, zubů nebo při poranění (Ibalgin, Paralen, Valetol, Ataralgin apod.) 11. Zarudlé nebo unavené oči (Visine Classic, Visine Unavené oči) 12. Zánět spojivek (Ophtalmo-Septonex) 13. Alergie (Livostin, antihistaminika v tabletách, např. Reactine) 14. Ucpaný nos, rýma (Olynth, Olynth HA apod.) 15. Poštípání hmyzem, kopřivka, sluneční ekzém (Fenistil gel) 16. Bolest v krku (Hexoral, Bioparox apod.) 17. Kašel (Stoptussin, ACC Long) 18. Pohmoždění svalů, kloubů (Lioton gel, Heparoid mast, Voltaren mast) 19. Popálení (Panthenol Spray, Calcium panthotenicum mast) 20. Klíšťata (pinzeta nebo sada na odstranění klíšťat) 21. další léky dle rady a předpisu lékaře (antibiotika, antimalarika, protizánětlivé léky, léky na nespavost) Upozornění: Léky ponechejte v originálním balení - hrozí nebezpečí záměny, vždy sledujte dobu použitelnosti (datum exspirace) jednotlivých léků a čtěte pečlivě příbalové informace (vhodnost pro děti, těhotné, riziko nesnášenlivosti nebo kontraindikace). Pokud cestují děti nebo těhotné ženy, měl by se jim obsah lékárničky přizpůsobit. Zabezpečte lékárničku před sluncem, teplem a vlhkem. Léky uschovejte mimo dosah dětí!

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma