Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 10°C Polojasno

Město chladných perfekcionistů: Finové děkují každému, kdo na ně promluví

Město chladných perfekcionistů: Finové děkují každému, kdo na ně promluví
zdroj: Profimedia

„Léto tu máme sice krátké, ale zato je tu méně sněhu.“ Tak zní jeden z oblíbených finských bonmotů. Na každém rohu ho ale v Helsinkách nezaslechnete. Proč? Odpověď je jednoduchá: protože Finové jsou introverti jedna radost, neradi mluví, tím méně nahlas a nedej bože před cizinci.

Obrázek zdroj: Profimedia

Dochází mi to poměrně brzy: již v autobuse z mezinárodního letiště Vantaa do centra města. Přitahuji k sobě pozornost a vzbuzuji mírné pohoršení všech cestujících svým smíchem a hlasitým sdělováním prvních dojmů Kateřině, mé české kamarádce žijící ve Finsku. Ta zůstává v klidu a suše k trapně rozpačité situaci poznamenává: „Když se tu někoho zeptáš na cestu, popíše ti jí, a pak poděkuje. To je tady zvykem. Dle mého názoru proto, že Finové děkují každému, kdo na ně promluví. Za tu přemíru pozornosti, víš!“

Kraj půlnočního slunce

Hlavní město Finska Helsinky vás na první pohled nějak zvlášť neohromí. Nenajdete tu působivé panorama, starobylé paláce ani klikaté uličky plné podmanivé atmosféry dávno zapomenutých časů. Místní překapávaná káva – kahvi – chuťově připomíná převařené ponožky a tradiční pečivo plněné rýží nebo rozmačkanými brambory – karjalan piirakka – taky není na první zakousnutí žádná vele delikatesa. Dejte tomu ale čas. Pár dní stačí, abyste pomalu začali chápat poezii tohohle severského města a póry nasávat jeho jedinečnost. Najednou z ničeho nic objevíte půvab v jednoduchosti finské architektury, naleznete krásu v neosobně technicistických částech města a oceníte místní způsob života pevně spjatého s chodem přírody a životem moře.

Leťte s námi na na sever Evropy!

Obrázek zdroj: Profimedia Obrázek zdroj: Profimedia Obrázek zdroj: Profimedia Obrázek zdroj: Profimedia

Náladové počasí i bezčasí

Dlouhodobým ani krátkodobým předpovědím počasí pro Helsinky nevěřte, dle mého pečlivého zkoumání se meteorologové skoro nikdy netrefí. Přímořské klima si dělá, co chce. Počítejte ale, že tu letní pařáky nejsou na denním pořádku, často dost fouká a každý správný turista by měl v Helsinkách na kost promoknout, což v zemi vytrvalého mrholení, přívalových dešťů, slejváků i bouří není velkým problémem.

Stejně nesnadné – jako odhadnout, jak se bude v následujících hodinách vyvíjet počasí – je i bez hodinek určit, kolik tak může být hodin. Polární den dělá své, a tak vás dosti překvapí, když o půlnoci budete mít utkvělý pocit, že je půl šesté. Má to ale své výhody – díky světlu se můžete procházet helsinskými zákoutími dlouho do noci a objevovat tak nové tváře města, kriminalita je tu také podstatně nižší, naopak vyšší je bohužel počet sebevražd v době dlouhé a temné polární noci.

Kolmo křížem krážem

I když vás kamkoliv po Helsinkách doveze tramvaj, metro nebo autobus, nejlépe a nejrychleji se stejně kličkuje městem na kole a po centru si všude dojdete pešky. 

Sedám si na obstarožní bicykl, nemá ani jednu přehazovačku a brzdí se nohama, naposledy jsem na něčem podobném jela, když mi bylo dvanáct. Na takových modelech tu ale jezdí všichni, nejde o velkou investici, a tak svůj stroj můžete zaparkovat téměř kdekoliv. Kromě toho pohled na metropoli ze sedla jízdního kola je úplně jiný a tady ve Finsku jaksi více patřičný. Do obličeje mi fouká slaný vítr, dlážděná ulice ubíhá pod nohama a zatažené nebe nade mnou zvěstuje další déšť. Šlapu do pedálů, funím a užívám si to. Helsinky, baby!

Mám hlad!

Finsko není nejlevnější zemí, za částku pod 5 EURO si toho moc nekoupíte. Chcete-li ale ochutnat tradiční pochutiny, zavítejte mezi pátou a šestou večerní do přístavu na náměstí Kauppatori, v ten čas tam končí trh a prodejci nabízejí své výrobky za výhodné ceny. K dostání tam jsou steaky z lososa, smažené bramborové kuličky, zeleninová rýže i herinky. 

Určitě také ochutnejte ovesný chléb – kaura leipä. V obchodech je k dostání v několika variantách, nejčastěji pak jako malá napůlená kolečka v balení po pěti, nemá sice výraznou chuť, ale vydrží dlouho čerstvý. Jo a nezapomeňte na pendrek, místní ho milují – mají i pendrekové žvýkačky a zmrzlinu. 

Budete-li debužírovat v přístavu pod širým nebem, v žádném případě nekrmte racky. Dáte tak těmto tvorům, místními označovanými za okřídlené krysy, znamení, že si mohou dovolit vše. A taky si dovolí. Na Senátním náměstí mi jeden z nich s bujarým chechotem ukradl celou svačinu včetně eidamu – mimochodem o tom Finové tvrdí, že je jejich vynálezem, zajímavé… 

Za návštěvu v každém případě stojí městské tržnice, v centru jich naleznete hned několik. Malé stánky jsou tam na sebe nalepeny jak sardinky v nálevu a seženete tu cokoliv od smradlavých sýrů a kandovaného ovoce přes olivy, plněné zelné listy, koření, sladkosti, maso až po čerstvé ryby, zeleninu a ovoce. 

Nejlevnější sladkosti všech barev, chutí i tvarů nakoupíte ve speciálních obchodech umístěných ve stanicích metra. Tradiční finské laskominy jsou značky Fazer a zlí jazykové tvrdí, že je kdysi Karl Fazer začal vyrábět dle tradiční švýcarské receptury.

Více se dočtete na Houster.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 1.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,070 25,170
USD 23,540 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma