Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Město Tábor, ideální místo pro romantické procházky plné klidu a historie

Město Tábor, ideální místo pro romantické procházky plné klidu a historie
Pohled přes Jordán na Střelnici | zdroj: Město Tábor

Srpen se chýlí do jeho poloviny, což se blíží konec prázdnin. Zkrášlete si ho cestováním po malebných českých městech! Tentokrát vám představíme městečko s husitskými hradbami a historickým jádrem s poklidnou atmosférou! Poznejte Tábor.

Město Tábor bylo založeno za obranným cílem. Jeho strategická poloha na skalnaté plošině pyšně se tyčící nad soutokem Tasmenického potoka a řeky Lužnice rozhodla o jeho funkci pevnosti. Ta je znatelná do současnosti, jelikož můžete zblízka obdivovat zachovalé husitské hradby uvnitř města.

Městské hradby Městské hradby | zdroj: Město Tábor

Založení Tábora se datuje k roku 1420. Město se ihned v počátcích stalo husitskou baštou. Jeho autonomní postavení v rámci českého státu bylo pevné. Tábor disponoval vlastní ekonomikou, ozbrojenými silami a řeč může být také o vlastní zahraniční politice. Český stát a jeho autorita táboritům "nešla zkrátka pod nos". O jeho výjimečností svědčí také fakt, že v roce 1437 udělil římský císař Zikmund Lucemburský městu statut královského města a s ním spjatá privilegia. 

Dnes je Tábor pokládán za druhé největší město jižních Čech s počtem více než 36 tisíc obyvatel. Táborští o své město pečují s velkou láskou. Svědčí o tom i stříbrné umístění z roku 2007 v soutěži Evropské kvetoucí město.

Měšťanské domy na Žižkově náměstí Měšťanské domy na Žižkově náměstí | zdroj: Město Tábor

V roce 1992 odstartovaly v Táboře historicky první tzv. Táborská setkání, které přilákají mnoho návštěvníků. Jedná se o třídenní festival přibližující veřejnosti husitskou  minulost města a jeho kulturní dobové zázemí. Další oblíbenou akcí v polovině září je také průvod v dobovém oblečení v čele s hejtmanem Janem Žižkou. Městem se rozezní středověká hudba, do ulic vyjdou potulní kejklíři a trhovci rozbalí své stánky s rozličným zbožím. Součástí jsou také pouliční divadelní představení a spousta zábavy. 

Tábor se také může pochlubit nejstarší údolní nádrží ve střední Evropě zvanou Jordán. Při procházce křivolakými uličkami města si můžete "odskočit" na jedinou zachovalou věž původního hradu Kotnov, ze které se nabízí výhled nejen na historické jádro města, ale i na nedaleký barokní chrám v Klokotech, což je známé poutní místo. 

Děkanský kostel na Žižkově náměstí Děkanský kostel na Žižkově náměstí | zdroj: Město Tábor

Tábor nezahálí ani v oblasti sportu. Každoročně se zde pořádá světový pohár v triatlonu a cyklokrosu. V Táboře si zkrátka vybere každý!

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma