Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Mníšek pod Brdy pro děti

Mníšek pod Brdy pro děti
zdroj: tisková zpráva

Zámek Mníšek pod Brdy připravil na tuto sobotu a neděli 30.a 31.1. prohlídky pro děti.

Projdete se reprezentativními zámeckými pokoji. Uvidíte nádhernou kapli s andělíčky, zimní a velkou jídelnu, salony pro dámy i pány, knihovnu i pracovnu. Bojíte se, že to pro vás není, že se budete nudit? Věřte, že nebudete. Tyto prohlídky probíhaly na zámku pravidelně celý loňský rok a líbily se nejen dětem, ale také dospělým.

Důraz je kladen na jednoduchost, ale zároveň pravdivost informací. Jak žila nižší šlechta? Co dělali ve volných chvílích? Jak se starali o zámek? Jak se dříve jedlo? Měli se rádi? Co myslíte? Dozvíte se zajímavé věci a okamžiky v životě zakladatele zámku Serváce, ale také o velké lásce posledních majitelů zámku. Vyfotografovat se můžete s čertem Brdíkem, sáhnout si na kachlová kamna i na látky, ze kterých jsme ušili závěsy a potahy na sedačky. Spočítáte si hodiny v hodinové věži, uslyšíte zvoneček pro služebnou a uvidíte dýmky, „z nichž mohl bafat svůj tabáček sám Krakonoš“.

Od 16 hod se při večerních prohlídkách potkáte s pohádkovými bytostmi. Přivítá vás Anděl a možná zahlédnete i Bílou paní.

Více o zámku Mníšek pod Brdy
Historie zámku začíná koncem 13. století. Dnešní barokní podobu zámku vtiskl Servác Engel z Engelsflussu v polovině 17. století. Vnitřní prostory do současné podoby upravili poslední majitelé Kastové, na počátku 20. století.  Zámek nabízí dva prohlídkové okruhy, k odpočinku romantický park a dobrou kávu v zámecké restauraci „U Saturnina“.

Jak se tam dostat
Mníšek pod Brdy leží asi 12 km jižně od okraje hlavního města Prahy, v podhůří  Brdské vrchoviny na rychlostní komunikaci R4 - Praha-Strakonice. V okolí zámku se nalézá celá řada historických a kulturních pamětihodností, jako například areál barokního kláštera Skalka a především překrásná příroda s množstvím dobře značených turistických stezek.  
Přístup autem z Prahy nebo Příbrami je po rychlostní komunikaci R4. Z centra Prahy přes Barrandovský most směrem na Zbraslav a Strakonice. Z Příbrami směrem na Prahu. 
Autobusy MHD č. 317, 321, 322 a 330 odjíždí ze zastávky metra B - Smíchovské  nádraží. Výstupní stanice je Mníšek pod Brdy - náměstí. Jízda autobusem trvá přibližně 30 minut.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma