Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Náchodský zámek vystavuje sbírku aristokratických řádů a medailí

Náchodský zámek vystavuje sbírku aristokratických řádů a medailí
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Na zámku v Náchodě dnes otevřeli expozici, která přibližuje aristokratické řády a medaile nasbírané členy šlechtického rodu Schaumburg-Lippe. Desítky řádů a medailí jsou na veřejnosti vystaveny poprvé.

Informaci sdělil  řekl ředitel josefovského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Oldřich Pešek. "Výstava bude letos přístupná o víkendech a státních svátcích až do konce října. V podobně omezené míře bude přístupná také v dalších sezonách," řekl Pešek.

Vyznamenání a řády jsou umístěné v jedné z komnat zámku v několika vitrínách, součástí je také trezor, ve kterém byly objeveny. "Jedná se o aristokratické a vojenské řády, které pocházejí z 18. a 19. století. Pro nás je sbírka cenná především pro historickou vazbu na náchodský zámek," řekl Pešek.

Nové poklady z trezoru

V trezorech umístěnou sbírku šlechtického rodu převzal stát stejně jako zámek v roce 1945. "Jeden z trezorů však tehdy nebyl otevřený, protože k němu v té hektické době nenašly klíče. Otevřít se jej podařilo až v 60. nebo 70. letech," řekl Pešek. Až po roce 2000 památkáři kolekci řádů a vyznamenání začali třídit a připravovat na vystavení.

Zámek v Náchodě vznikl na místě gotického hradu, který od druhé poloviny 13. století střežil zemskou cestu z Čech do Kladska. Smiřičtí, kteří hrad vlastnili od roku 1544, jej přestavěli na renesanční zámek, později byl upraven a rozšířen v období baroka. Zámek, který se tyčí nad městem, nabízí jedinečný pohled na centrum Náchoda.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma