Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Národní park Kornati byl úkrytem pirátů

Národní park Kornati byl úkrytem pirátů
zdroj: tisková zpráva

Kde se park může pyšnit 89 ostrovy? U nás nikde, ale v Chorvatsku ano! Pojďme společně navštívit národní park Kornati a podívat se, jaké přírodní krásy ukrývá.

Národní park Kornati se rozprostírá přibližně na dvě stě kilometrech čtverečních a skládá se z 89 ostrovů, při čemž hlavní se nazývá Kornat, po kterém je národní park pojmenován.  Některé ostrovy slouží jako přechodné místo k pobytu či odpočinku pro obyvatele. Ti zde chovají ovce a pěstují olivy. Pitnou vodu si dováží z pobřeží a elektřinu vyrábí pomocí agregátů.

Labyrint z ostrovů lákal piráty

Všechny Kornatské ostrovy tvoří velmi rozsáhlý labyrint, který dříve lákal piráty. Ti tu přepadávali lodě nebo pořádali nájezdy na ostrovní osady. Pobrali kořist a zmizeli. Mezi první piráty, kteří se pohybovali v kornatském labyrintu, se řadí Liburnové a Benátčané. V kronikách se píše, že někteří piráti byli velcí násilníci, a když přepadli místní obyvatele, sebrali jim ovce, sýr, vlnu i oblečení, co měli samotní pastýři na sobě.

Kornatské ostrovy jsou velmi oblíbené.
Kornatské ostrovy jsou velmi oblíbené.

Důkazy o tom, že ostrovy byly dříve opravdu obydlené, svědčí i pozůstatky osídlení. Mezi nejznámější patří trosky byzantské pevnosti Turea na hlavním ostrově Kornat, nebo kostel Panny Marie z Taracu. O tomto skromném kostelíčku se vědci domnívají, že byl dříve součástí kláštera Sta Maria de Insula. Pokud se sem vydáte, rozhodně si nenechte ujít mariánskou pouť se slavnostní bohoslužbou, která připadá na první červencovou neděli. Koná se zde již po staletí a sjíždí se na ni stovky obyvatel na lodích i člunech z okolí.

Nenechte si nic ujít.
Nenechte si nic ujít.

Ostrovy dovedou rozesmát při pouhém studování mapy

O tom, že národní park Kornati je krásným přírodním úkazem není pochyb. Pošklebek na tváři vám ovšem vykouzlí již při studování jejich mapy. Některé z ostrovů mají velice zvláštní názvy, které jsou někdy až trochu hrubé. Najdete zde například ostrov Prduše, Babuljaš, Babina guzice (chorvatsky zadek, vulgárně), Mrtovac či Mana.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma