Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Nechte se hýčkat Budapeští - městem pikantního guláše a bublajících pramenů

Nechte se hýčkat Budapeští - městem pikantního guláše a bublajících pramenů
Pohled na Budapešť | zdroj: ThinkStock

Co se Vám vybaví při vyslovení názvu evropského města Budapešť? Seznamte se s tímto krásným městem plným historie. Budapešť není "jen" lázeňským městem. 

Maďarská krev je příbuzná Finům a maďarština se tak řadí spolu s finštinou k ugrofinským jazykům. Hunové, kteří osídlili dnešní Maďarsko, přišli z Malé Asie a byli národem kočovných nájezdníků bez slovanského a germánského původu. Jejich cílem bylo dobýt Itálii, ale po porážce Ottou I. u Lechu se usadili v podunajské nížině.

Budapešť byla dříve rozdělena na dvě části - Budu a Pešť. V roce 1872 se ale tyto části spojily spolu s Obudou v nové hlavní město. Město se velmi rychle architektonicky rozšiřovalo (nádraží, mosty, muzea) a monumentem zdejší architektury je bezesporu budova parlamentu, která je jednou z největších vládních budov v rámci Evropy (délka 268 metrů a téměř 700 místností).

Parlament v Budapešti Parlament v Budapešti | zdroj: ThinkStock

Další významnou pamětihodností, kterou byste neměli vynechat, je slavné náměstí Hrdinů - soubor sloupů věnovaný nejdůležitějším postavám maďarských dějin. Slavnostní odhalení proběhlo již roku 1896 jako vyvrcholení oslav tisíciletého výročí země.

Náměstí Hrdinů v Budapešti Náměstí Hrdinů v Budapešti | zdroj: ThinkStock

Město v sobě odráží dědictví Rakouska ve své samotné podobě. Například zdejší kavárny jsou silně inspirovány Vídní. Oslňující atmosféru má kavárna New York, která na první pohled vypadá velmi majestátně - oslní Vás pozlacenými sloupy a obrovskou nástropní freskou.

Café New York v Budapešti Café New York v Budapešti | zdroj: ThinkStock

Pokud Vám bude přát počasí, vydejte se napříč Dunajským korzem k řetězovému mostu, který je spojnicí Budy a Pešti. Zajímavostí Budapešti je její samotná poloha - nachází se totiž přímo na bublající půdě. Více než 123 pramenů denně vychrlí víc jak 70 milionů vody v rozmezí teploty 26 - 76 stupňů Celsia. Zdejší prameny jsou léčivé a jejich účinky působí na rozmanitou škálu chorob. 

Budapešť je také kulturní mekkou, zejména v hudbě. Z Maďarska pochází celosvětově uznávaní skladatelé Béla Bartók, Imre Kálmán nebo Ferenc Liszt. Z výletu si nezapomeňte přivést porcelán, tokajské víno, báječný meruňkový likér nebo pikantní klobásy.

Zdroje:
Redakce, 100 nejkrásnějších měst světa

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma