Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Noc (a den) v Lisabonu I

Noc (a den) v Lisabonu I
zdroj: tisková zpráva

V nevlídných podzimních plískanicích asi ledaskoho napadne, že by nebylo vůbec od věci zajet si (třeba jen na víkend) někam, kde se počasí tváří trochu přijatelněji.

Navštívit Lisabon, metropoli Portugalska, je ideálním řešením. V tomto období se průměrná teplota pohybuje okolo šestnácti stupňů a většinou bývá slunečno…

Na sedmi pahorcích

Kromě toho, že člověk částečně prohřeje svou tělesnou schránku, může zároveň obohatit duši novými zážitky - ať už prohlídkou památek (jen kostelů tu je bezpočet) či romantickou procházkou úzkými přístavními uličkami. Milovníci přírody se mohou vydat do nedaleké Sintry, „oázy“ zeleně a parků, zapsané na seznamu UNESCO.

Lisabon byl postaven na sedmi pahorcích, na  nichž jsou rozesety desítky vyhlídkových teras, nabízejících překrásný výhled do okolí, u každé najdeme restauraci, nabízející výtečná jídla a samozřejmě osvěžující doušek vína. I když všechna jsou výtečná, nejvíc je proslavená Madeira a Portské. To si s oblibou, pro příjemně kořeněnou chuť, dávají dámy.

Současný vzhled města ovlivnily dvě různé události. První, přírodní, kdy ho (1755) zpustošilo zemětřesení, následované vlnami tsunami a četnými požáry - stopy po katastrofě jsou patrné i dnes, rozvaliny monumentálního chrámu Do Carmo, z něhož zbyly jen obvodové zdi, vypovídají nejlépe o ničivé síle živlů.

V druhé události zaúřadoval fašistický diktátor Salazar, inicioval vznik bombastických staveb - kopie sanfranciského mostu Golden Gate, sochy Ježíše z Ria - nechal vybudovat spoustu nových mamutích náměstí. I když ne všechny jeho nápady byly tak šílené a některé městu možná i prospěly, starobylý ráz hodně změnil a mnohým architektům se při vyslovení jeho jména otvírá škrabka v kapse. Nebyl ale první, kdo se nechal inspirovat při stavbě nových budov těmi existujícími, gotická katedrála Sue až příliš připomíná Notre Dame. Ovšem, třeba je to jen náhoda…

Druhá část cestopisu již brzy


Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,280 25,400
USD 23,730 23,910
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma