Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Notre Dame slaví 850. narozeniny!

Notre Dame slaví 850. narozeniny!
Notre Dame, Paříž | zdroj: ThinkStock

Ano, už je tomu tak. Při naší předvánoční cestě do Francie jsme byli mile překvapeni obrovskými podii a stánky s nápisy 850 ans (let). Jakožto milovník Paříže jsem věděla, že katedrála byla založena někdy v polovině 12. století a mylně jsem si myslela, že základní kámen byl položen vroce 1160.

Každý si jistě řekne, že splést se pouze o tři roky není tak špatné, ale kdybych tuto neznalost zmínila před jakýmkoliv vlastencem, jistě bych pochválena nebyla.
 
Nejznámější pohled na klenot Paříže.
Nejznámější pohled na klenot Paříže.

Katedrála se nachází v samotném srdci Paříže, na ostrově Île de la Cité, který při své prohlídce nesmíte v žádném případě vynechat. Stavba tohoto uměleckého díla trvala přes 180 let. Nedaleké katedrály v Saint-Denis a nejvyšší gotická katedrála v Chartres jí posloužily jako vzor.

Srdce Paříže.
Srdce Paříže.

O katedrále bylo napsáno mnoho knih i článků, proto zmíním jen nejpodstatnější a nejdůležitější fakta a informace. Při čelním pohledu na katedrálu nesmí žádný turista zapomenout na Galerii králů, která se nachází nad třemi gotickými portály. Mnoho z 28 soch, které v této Galerii můžeme spatřit, bylo bohužel poničeno v době Velké francouzské revoluce. Podle revolucionářů se jednalo o sochy francouzských králů, nyní se historici domnívají, že jde o biblické postavy.

Pro mě, jakožto obyčejného obdivovatele architektury, je nepochopitelné, jak mohli ve 12. století postavit takový skvost. Nemůžu se vynadívat na krásu rozet a vitráží, z nichž některé přežívají již zmíněných 850 let. Například severní rozeta z roku 1250 zobrazuje výjevy ze Starého zákona již několik set let.

Každého, kdo do katedrály vejde poprvé, ohromí její rozlehlost. Když budete mít dost času, obejděte celou katedrálu a prohlédněte si sochu, která stojí za ní. Je poměrně neznámá, ale velmi zajímavá. Jedná se o sochu svaté Jenoféfy (ve francouzštině Sainte Geneviève), která je známá jako patronka Paříže, kterou ochránila před nájezdem Hunů v roce 512. Prohlédli jste si jí? Tak se nezapomeňte podívat nahoru na čtyři sochy, které se nacházejí u nejvyšší věže. Jedna z nich se dívá na katedrálu a ostatní směrem pryč, do krás honosného hlavního města. Podle pověsti je socha obrácená na věž socha jejího zakladatele.

Jedna za zelených soch patří zakladateli katedrály.
Jedna za zelených soch patří zakladateli katedrály.

Vím, že můj tatínek, který v Notre Dame pracoval jako průvodce, by vám o katedrále mohl napsat desítky stránek, ale upřímně, kdo z vás by to dočetl do konce? Já jen doufám, že si vyberete Paříž, až se bude jednat o vaší příští dovolenou. Je to nádherné město, ve kterém se může stát všechno. Ještě mám takový malý zážitek – byla jsem v Paříži 12. 12. 2012 a ve 12:12 jsme se sborem vyfotili fotku před katedrálou. Myslím, že na tohle magické datum a magické místo nikdy nezapomenu.

Projděte se kolem katedrály ze všech stran.
Projděte se kolem katedrály ze všech stran.

Na závěr mohu jen říct, že za nás všechny přeji katedrále dalších nejméně 850 let a mnoho dalších nadšených návštěvníků.

AUTOR: Jana Zuzaňáková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma