Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

O Velikonocích prudce roste počet nehod ovlivněných alkoholem

O Velikonocích prudce roste počet nehod ovlivněných alkoholem
zdroj: tisková zpráva

Řidiči, kteří se chystají vyrazit na prodloužený velikonoční víkend, by měli počítat s tím, že během tohoto jarního svátku za volant pravidelně usedá mnohem víc motoristů pod vlivem alkoholu, než je běžné v jiných dnech.

V důsledku toho – přestože počtem dopravních nehod jsou Velikonoce spíše pod průměrem celého roku – roste o těchto svátcích riziko vážných havárií. Platí pro především pro Velikonoční pondělí.

Ačkoli by se dalo očekávat, že kvůli vyšší frekvenci dopravy o Velikonocích bude docházet na silnicích k většímu počtu nehod, ze statistik ČSOB Pojišťovny vyplývá opak. Například o celých loňských Velikonocích vzniklo o 30 procent méně pojistných událostí na vozidlech, než by odpovídalo celoročnímu průměru, a v roce 2008 dokonce o 40 procent méně. Vzniklé škody na majetku i zdraví jsou však často velmi závažné a navíc nehody nejsou během Velikonoc rozloženy rovnoměrně: nejvíc se jich stane v pátek a zejména pak v pondělí.

„I když nehod bývá o Velikonocích méně než v jiných dnech roku, jejich důsledky jsou nezřídka tragické. Souvisí to nejen s tím, že na silnice vyjíždí větší množství svátečních řidičů, ale také s tím, že za volant zvláště o Velikonočním pondělí usedají i koledníci posilnění alkoholem,“ uvedl Jaroslav Král, ředitel odboru řízení produktů neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny.

Tuto skutečnost zřetelně dokládají i policejní statistiky. Například celkem za loňský rok vzniklo pod vlivem alkoholu 8,1 procenta dopravních nehod. Během Velikonoc však podíl těchto nehod činil 12,1 procenta a o Velkonočním pondělí dokonce 18,9 procenta, tedy téměř jednu pětinu. Podobně tomu bylo i v předchozích letech – podíl nehod ovlivněných alkoholem bývá o Velikonočních pondělcích zhruba dvakrát vyšší než jindy. I kvůli tomu se Velikonoce závažností nehod řadí mezi nejhorší dny roku. Loni během těchto svátků zemřelo na domácích silnicích patnáct lidí, celkově od roku 2002 pak sto patnáct. 

O Velikonocích jsou častější nehody spíše na venkově a mezi viníky jsou více než kdy jindy zastoupeni mladí lidé. „S alkoholem v krvi si koledníci v autech, na motorkách nebo i na kolech mohou vykoledovat něco úplně jiného než vajíčka,“ říká s nadsázkou Jaroslav Král. 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma