Dnes je úterý 17. června 2025., Svátek má Adolf
Počasí dnes 22°C Polojasno

Olomoucké muzeum nabídne výstavu s příchutí čokolády

30. 11. 2012 – 12:54 | Tip na výlet | Michal Polák | Diskuze:

Olomoucké muzeum nabídne výstavu s příchutí čokolády
Čokoláda | zdroj: ThinkStock

Perníkové či bonbonové městečko, marcipánové cukrovinky a další sladké dobroty mohou ode dneška obdivovat návštěvníci Vlastivědného muzea v Olomouci na výstavě Historické cukrárny. Vedle informací o původu cukrovinek a jejich výrobě se výstava zaměřuje na cukrárny a továrny na výrobu cukrovinek a čokolády v Olomouci v období první republiky. K unikátům patří například sladové bonbony z produkce továrny Zora ze 40. let minulého století, řekla dnes novinářům kurátorka výstavy Hana Jakůbková. 

Muzeum zčásti převzalo výstavu od brněnské společnosti Letohrádek Mitrovských a doplnilo ji o exponáty ze svých sbírek či soukromých sběratelů. Důraz přitom kladlo na představení cukráren a produkce cukrovinek v Olomouci v prvorepublikovém období. 

"Olomouc tehdy byla městem slavných cukráren, existovalo zde i šest velkých továren na výrobu cukrovinek a čokolády, jako byla například Zora, Union, Mikšovský, F. Deutsch - Olfedo či Toko," uvedla Jakůbková. 

Výstava potrvá do 20. ledna

Kromě továrních podniků působilo ve městě také relativně velké množství drobných cukrářů živnostníků, kteří se od roku 1922 sdružovali v takzvaném Společenstvu cukrářů, perníkářů, voskařů, čokoládovníků, koláčníků, mandoletářů a výrobců kandit. "Konkurence byla tvrdá, každý se zaměřoval na svoji specialitu. Největší věhlas měla cukrárna Jaroslava Dejmala na ulici 28. října. Jejímu majiteli se podařilo zařadit mezi špičky prvorepublikového cukrářského řemesla a se svými výrobky slavil úspěch i na světových výstavách. Cukrárnu navštěvovali například herci Oldřich Nový a Slávka Budínová, k nejváženějším zákaznicím patřila manželka prezidenta Hana Benešová," uvedla kurátorka. 

Na výstavě jsou vystaveny například dózy od bonbonů, krabičky od bonboniér, pomůcky cukrářů, formy na čokoládu či bonbony i cukrovinky. Návštěvníci mohou nahlédnout do interiéru historické cukrárny, dozví se informace o čokoládě, marcipánu či lízátkách. 

Výstava potrvá do 20. ledna. Ve čtvrtek 6. prosince čeká na děti a jejich rodiče výtvarná dílna zaměřená na modelování marcipánových ozdob.

Předchozí článek

Státní dluh českých domácností opět povyrostl. Činí 1,15 bilionu

Následující článek

Pohleďte na to nejhezčí, co v současnosti na zelených trávnících pobíhá

Nejnovější články