Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Opomíjená Valencie

Opomíjená Valencie
zdroj: tisková zpráva

Valencie žije ve stínu Madridu a Barcelony, což ale ani náhodou neznamená, že je méně zajímavá. Je fakt, že historické centrum není příliš rozsáhlé, což je ovšem spíš výhoda, alespoň si turista tolik „neošoupe podrážky“.

Vévodí ji Radniční náměstí, to zároveň plní roli i jakéhosi magnetu - ať se od něj vydáte kamkoli, vždy se nakonec objevíte před budovou radnice.  Ta patří k architektonickým skvostům, navíc se uvnitř nachází i takové rarity, jako je standarta, kterou třímal v ruce Jaime I. když v roce 1238 osvobodil město od Arabů.

Koráb v katedrále

Neopominutelnou dominantou je monumentální gotická katedrála, v níž je - kromě skvostných uměleckých děl - i opravdový koráb.

Ženy pak při prohlídce města těžko opominou navštívit tržnici. I proto, že není v nějaké úzké uličce, ale obrovské hale, kde najdete stánky se vším možným…

Jsou tady i další „speciality“, které  jinde nenajdete, např. „Muzeum papírových hlav“. Španělé patří k zbožným národům, i proto výročí narození křesťanských světců provází okázalá procesí.

Pro místní obyvatele je největší událostí svátek Sv. Josefa., kdy jdou v čele tisícihlavého průvodu kromě kněžích i lidé s papírovými sochami. Většina z nich se poté spálí, ale nejlepší exponáty jsou uloženy právě v tomto zvláštním muzeu…

Soud za plýtvání vodou

Každý čtvrtek přesně v poledne se před katedrálou koná zvláštní soud. Sedm správců, volených vždy na dva roky, vynáší rozsudky nad těmi, kdož jsou obviněni z plýtvání vodou!

Může jít ale i o  jiné porušení zvláštních pravidel, jimiž se závlahový systém řídí od dob vlády Maurů (ti ho zavedli) dodnes.

Nikdo z panovníků - včetně současného, Juana Carlose - se neodvážil zrušit existenci tohoto svérázného tribunálu, nezávislého i na Ministerstvu spravedlnosti! Proces obvykle trvá jen pár minut, ale proti verdiktu není odvolání a trest musí být vykonán neprodleně!

Hemisféra zdroj: tisková zpráva

Sci-fi Hemisféra

Valencie je ale i moderním velkoměstem, což nejlépe dokumentuje Hemisféra, komplex futuristických budov, vypadajících tak trochu jak ze sci-fi filmu.

Velkorysé urbanistické řešení, kdy se centrum dění soustřeďuje do obrovské prosklené kupole, patří k zázrakům techniky a stavitelského umu…

Nedaleko od města pak leží pobřeží Costa Blanca s nádhernými plážemi. Místní sem jezdí tak od dubna (to už se dá v moři koupat) až do listopadu, slunce zde totiž svítí i 250 dní v roce.

Cizinci jsou navyklí jezdit na marketinkově víc propagovanou Costu Brava, což  domorodcům trochu vadí, protože jde o nejteplejší místo Iberského poloostrova vůbec, ale pak hrdě říkají, že alespoň nejsou fabrikou na turisty...

Pláže zdroj: tisková zpráva

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma