Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Paříž: 20 míst, která nesmíte minout

Paříž: 20 míst, která nesmíte minout
zdroj: tisková zpráva

Během pobytu v Paříži samozřejmě nemůžete zhlédnout všechny místní zajímavosti — a ani vám neradíme, abyste se o to pokoušeli. Proto vám nabízíme hlavní památky a turistické atrakce podle našeho vkusu a subjektivního výběru: od kin náročného diváka po Sainte-Chapelle.

01. Eiffelovka
Čím více se přiblížíte k této pozoruhodné, dodnes neobyčejně moderně působící stavbě, tím silněji si uvědomíte, jak málo ji ve skutečnosti znáte. Reakce jsou velmi různorodé, ale prakticky vždy nadšené.

02 Turecké lázně u Pařížské mešity
Parní lázně známé také jako hammam patří k nejlépe utajovaným pařížským překvapením. Po prohlídce mešity nabízí osvěžení, masáž a třeba také posezení u skvělého mátového čaje na příjemném dlážděném nádvoří.

03 Pompidouovo centrum
Radikální architektonické pojetí moderního Pompidouova centra, které okázale vystavuje své „vnitřnosti“, je pro mnoho turistů samo o sobě dostatečným lákadlem, což ale rozhodně neznamená, že byste měli opominout zdejší zajímavé muzeum umění s významnými díly od Matisse, Kandinského a Picassa.

04 Notre-Dame
Mohutná gotická katedrála Notre-Dame se svými skvostnými rozetami a vysokou hlavní chrámovou lodí je naprosto úchvatnou stavbou.

05 Kavárny na levém břehu Seiny
V kavárnách v St-Germain a na Montparnassu dnes již sice nepotkáte spisovatele, umělce a existenciální filozofy — jejich místo zabrali lidé od módy a pařížští snobové —, ale to nic nemění na tom, že jsou stále jednou z hlavních společenských institucí hlavního města.

06 Musée du Quai Branly
Toto nejnovější a nejelegantnější z pařížských muzeí si zaslouží prohlídku stejně pro svůj novátorsky moderní vzhled, jako pro pozoruhodně chytlavou sbírku lidového umění umístěnou v jeho prostorách.

07 Sainte-Chapelle
Skvostně prozářený, ve všech směrem oslnivý interiér bohatě prosklené Sainte-Chapelle patří k nejskvělejším ukázkám architektury francouzské vrcholné gotiky.

08 Louvre
Jestliže vás neohromí nádhera a rozsah zdejších sbírek, zcela spolehlivě se o to postará velikost bývalého královského paláce.

09 Neděle v Marais
Pro Pařížany, kteří chtějí držet krok s nejnovějšími trendy, je nedělní návštěva zdejších obchodů s modely slavných návrhářů a následné posezení v některé z kaváren v podstatě povinností.

10 Place des Vosges
Elegantní náměstí Place des Vosges potěší především svou zajímavou architekturou; najdete tu domy ze sedmnáctého století zdobené podloubím a uprostřed půvabný a velmi oblíbený veřejný park.

11 Musée Jacquemart-André
Tento honosný palác z doby Druhého císařství postavený pro velké milovníky umění, manžele Jacquemart-Andréovy, se zachoval víceméně v původním stavu včetně úchvatné sbírky italských, nizozemských a francouzských mistrů.

12 Kina náročného diváka
Paříž je jedním z vyhlášených center filmu. Zhlédnout tu můžete klasické hollywoodské snímky, stejně jako avantgardní produkci soudobých tvůrců z celého světa.

13 Hřbitov Père-Lachaise
Zastavte se u hrobů Fryderyka Chopina, Oscara Wilda či Jima Morrisona nebo některé z mnoha dalších slavných osobností, které odpočívají na tomto světoznámém hřbitově.

14 Site de Création Contemporaine
Pokud jste znaveni muzei vyhlížejícími jako mauzolea mrtvých děl minulosti, vydejte se do této bohémsky působící galerie představující pozoruhodné práce moderních autorů.

15 Lucemburská zahrada
Navštivte klidnou oázu na levém břehu Seiny a připojte se ke studentům posedávajícím na trávě, postůjte u postarších mužů hrajících ve stínu stromů šachy nebo třeba chvíli pozorujte děti pouštějící loďky po hladině velké kašny.

16 Chartres
V Chartres na vás čeká jedna z nejkrásnějších gotických katedrál světa. Pouhou hodinu cesty od Paříže.

17 Rodinovo muzeum
Vydejte se do světa elegance a vášní. Prohlédněte si působivé Rodinovy sochy, které jsou vystaveny v nádherných prostorách umělcova příbytku z osmnáctého století.

18 Restaurace
Skvělé interiéry dýchající atmosférou belle époque, obří mísy mořských plodů, dokonale připravené steaky a mile činorodí číšníci v bílých zástěrách: tradiční restaurace nabízí styl a kus nezaměnitelné pařížské atmosféry.

19 Pasáže
Obchodní pasáže z devatenáctého století se díky rozsáhlým opravám postupně vracejí do svého dávného lesku a jsou opět vyhledávaným cílem milovníků kuriozit.

20 Bleší trh v St-Ouen
Mezi dlouhými řadami stánků se starožitnostmi, zajímavostmi, výstřednostmi a všemožným harampádím (zdaleka nejen) z pařížských sklepů a půd můžete klidně strávit hned několik víkendových dopolední. V St-Ouen na vás prostě čeká pramáti všech milovaných i nenáviděných „blecháren“.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma